Alvás és táplálkozás

Jelenlegi világunkban az emberek nagy része szenved időleges vagy folyamatos alvási nehézségektől. Ezt okozhatja a stressz, szervi problémák, inaktív életmód és a nem megfelelő táplálkozás is. Igen, valóban okozhatnak alvásproblémákat a rossz táplálkozási szokások. Aki néhanapján rosszul alszik, nincs nagy bajban, de sokaknál állandósul ez az állapot, és ha nem törődnek kellőképpen vele, komoly egészségkárosodást szenvedhetnek. Ráadásul legtöbb esetben az elalvás miatti szorongás mégjobban megnehezíti az ellazulást és egy ördögi körbe keveredik az illető.

A szervezetben képződő egyes vegyületek segítik az elalvást, melyet az alvásközpontok szabályoznak. Bizonyos ételek és italok nagyon rossz hatással vannak az éjszakai nyugodt alvásunkra. Vannak, akik általában vacsorakor esznek a legtöbbet, mert a zsúfolt nap után ilyenkor van idejük és módjuk egy szertartásosan megtartott főétkezésre.

Ha ez nagyon kései órára esik, sokszor előfordulhat, hogy akár hajnalig sem tud az illető elaludni. Főleg igaz ez akkor, ha koffein tartalmú italt is fogyaszt. Nem kell feltétlenül kávét inni ahhoz, hogy koffein jusson a szervezetünkbe. A kóla a teák egy része szintén tartalmaz koffeint, ráadásul nem is keveset. A szénhidrátok szintén rossz hatással vannak a nyugodt alvásra, hiszen azonnali, gyors energiaforrást jelentenek, a szervezet kap egy „löketet”, így nyilván nem megnyugszik, lelassul, hanem felélénkül.

Fontos, hogy ne feküdjünk le soha éhesen, sem pedig túlterhelt gyomorral. Mit érdemes lefekvés előtt fogyasztani? A cukros, meleg tej kimondottan jót tesz, annak ellenére is, hogy cukrot tartalmaz. Természetesen ebből sem szabad meginni fél litert, két deci bőven elegendő. A tej hatására az agysejtek a vérből több triptofánt tudnak lebontani, melyet az agy szerotoninná alakít.

A triptofán egy esszenciális zsírsav. mely a tejfehérjék lebontása során keletkezik, a szerotonin pedig nyugtató hatású ingerületátvivő anyag. A keményítő tartalmú ételek, mint például a krumpli, rizs szintén megfelelőek vacsorára, mivel a keményítő nem hirtelen, hanem csak fokozatosan növeli a vércukorszintet. A méz és a herbateák is segíthetnek. A meleg tejben vagy kamillateában elkevert egy-két kanál méz kimondottan hatékony nyugtató hatást ér el. A levendula tea vagy a citromfű tea szintén nyugtat.

A mézes tejet se közvetlenül elalvás előtt fogyasszuk, inkább fél órával az ágyba bújás előtt kortyolgassuk el, majd lassan készüljünk fel az alvásra. Mérsékeljük a fényeket, a hangokat, ne nézzünk már filmet, ne gondolkozzunk problémákon, esetleg hallgassunk kellemes, nyugtató zenét, vagy próbálkozzunk nyugtató hatású aromaterápiával.
i