Alvási problémákkal küszködsz? Lehetséges, hogy refluxod van!

Az alvási probléma igen sok embert érint, ám rengetegen nem vesznek tudomást erről az igenis komoly jelenségről. Az alvási problémákat nem szabad elbagatellizálni, hiszen igen komoly okai és következményei is lehetnek, ezért, ha azt tapasztalod magadon, hogy gond van az alvásoddal, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez. Az alvásprobléma okozhat nappali álmosságot, a csökkenhet a munkavégzési képességet, az éberséged, a reakció időd, és a hangulatod is rosszabb lehet, ha nem pihened ki magad eléggé.

De vajon mi okozza az alvási rendellenességet?

Az egyik oka lehet akár a reflux is, amely egy igen komoly betegség.

Sok esetben a refluxra csak akkor derül fény, amikor a páciens az alvásproblémái miatt orvoshoz fordul. A reflux roppant alattomos betegség, hiszen nem minden esetben vannak egyértelmű jelei annak, ha valakit érint a probléma. Jelentkezhet például az alvászavarok mellett rendszeres légúti megbetegedés, számos fül-orr-gégészeti probléma, pszichés gondok, sőt még fogromlás is.

Alvászavarok esetén tehát, jobb, ha számításba veszed a reflux esetleges meglétét is, hogy mihamarabb fény derülhessen a betegségre. Számos kutatást végeztek már el a refluxszal kapcsolatban és a tudósok arra jutottak, hogy a betegség felszínessé teszi az alvást. Ezt a jelenséget mikroébredésnek nevezzük, vagyis éjszaka többszöri felriadás is felléphet, sőt a rémálmok kialakulása is jellemző lehet.

A mikroébredés során maga az ember nem ébred fel fizikailag, ám az alvás mégsem lesz annyira mély, hogy az kipihentséget okozzon. A széttöredezett alvás miatt a beteg másnap álmos, teljesítőképessége jelentősen csökken, koncentráló képessége pedig jelentősen romlik. Vannak olyan refluxban szenvedő betegek, akik éjjel erős köhögésre, vagy akár fulladásérzésre riadnak fel.

Ebből kifolyólag, a refluxot fojtogatós betegségként is szokás emlegetni. Amennyiben magadon is tapasztaltad már, hogy fojtogató érzés kerít hatalmába az éjszaka közepén, vagy erőteljes köhögés lép fel álmodban, majd erre fel is riadsz, akkor lehetséges, hogy téged is érint ez a betegség.

A probléma szerteágazó tünetei miatt jobb, ha az első gyanú esetén orvoshoz fordulsz, hogy kizárható, vagy éppenséggel felismerhető legyen a reflux. A reflux felismerése után pedig, elkezdődhet a problémát teljes mértékben megszüntető gyógyszeres kezelés és a diéta, amivel kordában lehet tartani a kellemetlen tüneteket.
i