Ami eddig szemét volt, abból készül a legfinomabb saláta!

Eddig a zöldsaláta címen mi jutott eszedbe? Nyilván a fejes saláta, ezt etted a tojásos nokedlihez, de még a pörkölthöz is! Nem olyan régen jött divatba a rukkola – ez a tormás, borsos, enyhén kesernyés ízű saláta, a tépősaláta, a jégsaláta. A mai egészséges ételeket kedvelő háziasszonyok attól sem riadnak vissza, hogy maguk szedjék a minden egészségügyi panaszra jó megoldást nyújtó – egyébként gyomnövényként irtandó – csalánt; újdonságképpen a gyermekláncfű fiatal leveleit.

Ami a legújabb őrületnek számít: az a karalábé levele! Ízesítőanyagként főzik a levesbe, a fiatal leveleiből pedig salátát készítenek az ebéd második fogásához. Letépkedik a vastag száráról, főeréről a leveleket, aprítják, mossák, majd mehet a saláta dresszingbe.

Van, aki elkészíti a retek leveleit is, bár ez az apró szőröcskék miatt allergizálhat is, de, akinek van mersze próbálja ki: apróra vágva kell belekeverni a salátába

Ha szereted a zöld színű ízesítőanyagokat, akkor használd bátran a snidlinget, petrezselyem zöldjét, a metélő fokhagymát is.

Mindegyik rengeteg finom ízanyagot, vitamint, rostanyagot tartalmaz: egy-egy gyomrot pihentető napon kiváló vacsora vagy ebédet kísérő saláta készülhet belőlük.
i