Amit a fitnesz gumiszalagokról tudni illik

A különböző apróságok, mint például a gumiszalag vagy lábsúly, esetleg funkcionális kötél, hatalmas segítséget jelentenek az edzésben, a fejlődésben. Annak, aki egy kis plusz terhelésnek akarja kitenni például a combizmait vagy a fenékizmokat, annak nagyon hatékony megoldást jelent egy gumiszalag. Csak össze kell csomózni a két végét és már mehet is a lábemelgetés hátrafelé vagy oldal irányba. A gumiszalagokkal kapcsolatban eléggé megoszlik a vélemény. Sokan nagyon szeretik használni és arra esküsznek, hogy nélküle nem értek volna el olyan eredményeket, mint amilyeneket a használatával sikerült.

Néhányan azonban attól tartanak, hogy a gumiszalag „rángató” jellege, ami a nem egyenletes kinyújtásából fakad, rossz hatással vannak az ízületekre. Tekintve, hogy a gumiszalagokat rehabilitációs célra is alkalmazzák, az utóbbi feltételezés még bizonyításra várna.

Mit kell tudni a gumiszalagról? Mi a haszna? Hogy fejti ki hatását? Nézzük csak!

A gumiszalag kiváló minőségű gumiból készül, roppant rugalmas, ezért, ha nem akarunk traktort elhúzni vele, nem fog egyhamar kinyúlni. A különböző márkák különböző színjelölést használnak az erősségi fokozatokhoz. Az erősséget az anyag nyúlékonysága határozza meg.

A vékonyabb anyagú gumiszalag jobban nyúlik, könnyebben nyújtható, míg a vastagabbak anyagát nagyobb erőkifejtéssel lehet csak megnyújtani.

Lényegében a gumiszalagot leginkább a szalag nyújtásának százalékos mértéke határozza meg. Ez a százalékos mérték egyszerűbben szólva azt jelenti, hogy hány kg-nak felel meg a gumi ellenállása. A megfelelő fitnesz gumiszalag kiválasztásánál figyelembe kell venni az életkort, és ezt a százalékos arányt vagy kilogrammot, attól függően, épp mit ad meg a gyártó.

Van olyan, hogy ezek az adatok nincsenek feltüntetve, akkor pedig azt kell megnézni, például az interneten, hogy az adott gyártó, mely színeket milyen „erősségű” szalagokhoz használja, így ki tudjuk választani a nekünk legmegfelelőbbet.

A kezdőknek a leggyengébb szalag ajánlott, szerencsére nem nagy összeg, így folyamatosan lehet újítani, ahogy erősödünk. Például a Robust fitnesz gumiszalag esetében a rózsaszín a leggyengébb, ezt gyerekek, idősek és rehabilitációra várók esetében érdemes alkalmazni.

A piros színű már egy fokkal erősebb, ez a szalag általános egészségnek örvendő, hobbi szinten edzegető felnőttek számára ajánlott, a lila pedig a már komolyabban izmot erősítő személyek számára megfelelő edzőholmi.

A gumiszalaggal az egész test edzhető. A karok, vállak, mellizom, hátizmok, a törzs izmainak egy nagy része, a lábaink imai és természetesen a farizom is. Roppant egyszerű a használata, kis helyet foglal, könnyen tisztítható és nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, valamint nagyon könnyen beszerezhető. Még karácsonyi ajándék gyanánt is pompás lehet.
i