Amit a koleszterinről tudni kell

A koleszterin körüli viták évtizedek óta zajlanak. Sokan kiemelt figyelmet fordítanak neki, de sokan vannak, akik mind a mai napig úgy gondolják, felesleges ezzel foglalkozni. Az orvosok számtalanszor hívják fel a figyelmet arra, hogy a koleszterin nem megfelelő szintje szívbetegségekhez vezet. Ezt fontos komolyan venni, mert az érrendszer egészsége, a szív egészsége egyenlő az élettel. 

A közvélemény sajnos nem tesz különbséget a táplálékban lévő (nélkülözhető, sok esetben káros) koleszterin, és a vérben lévő, a sejtek számára nélkülözhetetlen koleszterin között.

A napi bevihető koleszterin 300 mg, de a férfiaknál 585 mg, a nőknél 410 mg koleszterin az átlagosan bevitt mennyiség. Ez jóval több, mint amennyi egészséges lenne. Hazánkban a szívbetegségek és az elhízás kiemelkedően "népszerű" betegségek, helyzetek. Sajnos ebben nagy szerepe van annak is, hogy a koleszterinnek nem tulajdonít nagy jelentőséget az átlagember.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin egy zsírszerű, viaszos anyag, mely a sejtek számára nélkülözhetetlen, de csak bizonyos mennyiségben. A máj naponta maximum 1 g -ot termel belőle. A vérben lévő koleszterin közrejátszik bizonyos hormonok létrejöttében, fontos szerepe van az epesavak és a D-vitamin termelésében.

A magas koleszterinszint lehet öröklött tulajdonság is, de az étrend, az elhízás is kialakíthatja. Az öröklött dolgokat nem választhatjuk, de az étrendünket és egészséges életmódunkat igen.

Az étrend megváltoztatásával javítható a koleszterinszint, vagy éppenséggel a megfelelő szinten tartható. A telített zsírsavak fogyasztását mérsékelni kell. Ha minimalizálódik eme zsírsavak fogyasztása, a koleszterinszint akár 14%-kal is csökkenhet. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az élelmi rostok fogyasztásával szintén szabályozható a koleszterinszint. Leginkább zabliszt, szárazbabfőzelék és pektinben gazdag gyümölcsök, mint például a grapefruit, segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.

A tojást sokan fogyasztják fogyókúrás vagy izomtömeg növelési céllal. Mindkét célra tökéletesen alkalmas, ugyanakkor a koleszterinszintet az egekbe tudja verni, ezáltal az ér és szívbetegségek kockázatát nagymértékben növeli. A tojás tehát egyik részről hatékony, másik részről káros, csak óvatosan vele! A heti 3-4 tojás elfogyasztása lenne az ideális, de ha a sárgáját nem fogyasztjuk, sokkal egészségesebben étkezhetünk.

A koleszterin egy nagyon érdekes dolog, mert veszélyes ugyan, de az egészséges ember szervezete elég magas szintig képes bánni vele. Ha sok koleszterin jut a szervezetbe, a máj nem termeli ki a szokásos mennyiséget.
i