Amit érdemes megfogadni az újévre

2022-12-29 21:21
2022-12-29 21:28
FittSport
Amit érdemes megfogadni az újévre

Az ókori mitológia szerint a január hónap kétarcú, mint Janus isten, akiről a nevét kapta. Egyszerre nézünk az elmúlt évre, amolyan leltárt tartva, értékelve azt és egyidőben tekintünk előre a jövőnkre is. Az év végéhez közeledve, el kezdjük tervezni a jövőt. Ebben az időszakban sok változást szeretnénk beiktatni az életünkbe. Néha talán túl sokat is, így egy-két hónap múlva motivációnkat vesztve visszatérünk korábbi, olykor rossz, egészségtelen szokásainkhoz.

Egy brit felmérés szerint az újévi fogadalmat vállalók száma évről évre egyre magasabb, és az élmezőnyben a következők szerepelnek: több mozgás beiktatása a mindennapokba, életmódváltás, majd harmadik a sorban a súlyvesztés, ami akár az előző kettő eredménye is lehet. A sorban ezt követi a pénzügyi megtakarítás elindítása vagy növelése, ami a modern és tudatos társadalomban egyre nagyobb szerepet kap. Ugyan a rangsorban lejjebb, de szerepel még a listán a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mellőzése, mérséklése is.

Már ez a pár fogadalom is bőven elég ahhoz, hogy felforgassa jól megszokott, kényelmes vagy elkényelmesedett mindennapjainkat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük a motivációnkat. De mégis hogyan tegyük ezt?

Tervezés

Egy-egy változás bevezetéséhez 21 egybefüggő napra van szükségünk. Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy igenis kitartónak kell lenni, hogy egybefüggően véghez tudjuk vinni, ezért az első és talán legfontosabb dolog a tervezés.

A fitt életmód kialakításában nagy segítség lehet az újévi fogadalmunk. Érdemes lehet a fogadalom megkötése előtt alaposan megtervezni a rutin folyamatát.

Ez több szempontból is fontos és akár lehet ez is egy fogadalom, hogy havonta legalább egyszer leülünk és átnézzük a következő időszakot, adunk ezzel egy keretet az életünknek és az évünknek. Nem kell minden fogadalmat azonnal elkezdeni, megtervezhetjük azt is, hogy amikor az egyik már beépült az életünkbe, akkor indítjuk a következőt, így is szép sikereket érhetünk el egy év alatt.

Fokozatosság a mozgásban

Érdemes szintezni a tevékenységeket és először csak apróbb lépésekkel kezdeni. Ha eddig nem mozogtunk rendszeresen, akkor ne a maratont akarjuk lefutni azonnal az első héten, hanem tűzzük ki ezt fő célként, hogy év vége felé, vagy jövő év elején szeretnénk részt venni egy futóversenyen. Ezt a célt bontsuk le kisebb lépésekre és tervezzük meg a nagyobb mérföldköveket, amikor szintet lépünk. Kezdjük eleinte napi 30-60 perc gyors sétával, ezután lehet kocogás, majd napi futás.

A fitt életmód kialakításában nagy segítség lehet az újévi fogadalmunk. Fontos, hogy mint sok más esetben, itt is ragaszkodjunk a fokozatosság alapelvéhez.

Fontos, hogy ha nem is tudjuk elérni a célunkat egy év alatt, ne csüggedjünk, hanem dicsérjük meg magunkat az elért teljesítmény miatt, hisz már valamilyen mozgásformát elkezdtünk és tettünk az egészségünkért, az erőnlétünk fejlődéséért. Ahhoz, hogy a motivációnk ne lankadjon, mindenképpen olyan mozgásformát válasszunk, amiben örömünket leljük. A sétáláson, futáson, úszáson vagy a kondin kívül rengeteg, akár otthon is végezhető mozgásforma van.

Tipp: Tűzzük ki azt január első két hetére célként, hogy többféle órán részt veszünk, több mozgásformát kipróbálunk, hogy eldöntsük, melyikkel folytatjuk a kihívásunkat a további hónapokban.

Változások bevezetése az étkezésben

Az étkezéssel vagy életmóddal kapcsolatos fogadalmakat és változásokat is hasonlóan kell kezelni, fontos, hogy itt is apró lépésekkel haladva érjük el a célunkat. Még ha egy olyan egyszerűnek tűnő dolgot szeretnénk csak bevezetni, mint hogy naponta több vizet iszunk, akkor sem biztos, hogy ezt azonnal át tudjuk ültetni a gyakorlatba. Ezért érdemes kijelölni, felírni, hogy hány liter vizet kell meginnunk egy nap. Keressünk egy nagyobb üveget, lehetőleg olyat, ami tetszik, amit örömmel veszünk kézbe, hiszen szívesebben fogjuk használni, mintha egy sima ásványvizes üvegről lenne szó. Ma már vannak applikációk, amelyek segítenek a vízfogyasztás mérésében és jelzik, hogy mikor kell a következő adagot meginni, de ha csak egy egyszerű ébresztő órát állítunk be, az ugyanúgy megteszi. Esetleg a vízfogyasztást össze tudjuk kötni a munkaközi szünetekkel is. Álljunk fel, mozgassuk át magunkat, tegyünk egy kört a konyháig, töltsük meg az üvegünket és máris két fontos dolog változtatásáért tettünk egy-egy kis lépést.

A fitt életmód kialakításában nagy segítség lehet az újévi fogadalmunk. A kézenfekvő mozgásrutinon túlmutatóan érdemes az étkezési szokásainkon változtatni.

Az étkezések során kerüljük a drasztikus diéták bevezetését, még akkor is ha fogyni szeretnénk. Érdemes inkább megfogadni, hogy életmódot váltunk és ennek eredményeként fogyni is fogunk, hiszen átalakul a szervezetünk. Manapság egyre elterjedtebb az intuitív étkezés, ami nem eltilt bizonyos ételek fogyasztásától, hanem arra int, hogy mértékkel együnk. Például, ha időnként szeretnénk megenni egy szelet süteményt, akkor együk meg azt, ahelyett, hogy először tiltva magunkat az édességtől, eszünk egy kis gyümölcsöt, majd cukormentes kekszet, cukormentes sütemény. A végén pedig mégis csak megesszük azt az egy szelet süteményt, amit eddig kényszeresen próbáltunk elkerülni.

A fitt életmód kialakításában nagy segítség lehet az újévi fogadalmunk. A legfőbb alapelvnek a tervezés során a megfelelő egyensúly eltalálása kell hogy legyen.

Nem gond, ha egyszer-egyszer eltérünk az étrendünktől. A kilengés után, térjünk vissza az eredeti tervhez és folytassuk azt.

Tipp: január első heteiben nézzünk utána a különböző életmódoknak, olvassunk róluk bővebben, vagy ha van olyan ismerősünk, aki ezt már gyakorolja, kérdezzük meg őt is a témáról. Válasszuk ki azt, amelyik nekünk a legszimpatikusabb és kezdjük el megtervezni az apróbb lépéseket, hogyan tudjuk bevezetni a mindennapjainkba.

 

i