Árt-e a kávé az egészségednek?

Köztudott, hogy a túl sok kávé abszolút nem egészséges sem az érrendszered, sem pedig a szíved számára. A kávéban lévő koffein ugyanis, jelentősen megemeli a pulzusszámot, felgyorsítja a szív működését, valamint a vérnyomást is megemeli, amely igen kedvezőtlen hatást fejt ki a szervezetre nézve. Ennek ellenére, rengeteg ember képtelen lemondani a kávéfogyasztásról, holott tudják azt, hogy nem tesz jót a kávéban lévő koffein a szervezetüknek. A kávéról való lemondást némileg segíti az, ha az orvos tanácsolja a koffein megvonását, hiszen ebben az esetben már valami szervi vagy testi panasz miatt kerül tiltásra a kávéfogyasztás.

Ilyenkor sem kell azonban lemondani a kávé ízéről, valamint a kávé fogyasztás rituáléjáról, hiszen manapság már számtalan koffeinmentes kávéfajta érhető el az üzletekben. Igen ám, de az elmúlt években nagyon sok kutatás irányult arra, hogy vajon valóban ennyire káros volna-e a kávé a szervezetre.

Megdöbbentő, de eme kutatások közül, számtalan olyan is akadt, amelynek az eredménye arra világított rá, hogy mind a koffeinmentes, mind pedig a hagyományos kávé képes például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenteni.


A kutatási eredmények figyelembe vétele után tehát, biztonsággal kijelenthető az, hogy a mértékkel történő kávé fogyasztása semmiféle rizikóval nem jár azon személyek esetében, akiknek a szervezete hozzá van szokva a koffeinhez. Vagyis, akik korábban is rendszeresen kávéztak, azok továbbra is fogyaszthatnak koffeint tartalmazó kávét, az egészségük megőrzése érdekében.

Azok, akik nincsenek hozzászokva a kávéban lévő koffeinhez, semmiképpen se kezdjenek el azonban rendszeresen kávézni, mert ebben az esetben a káros hatások már érvényesülhetnek.

A kávéra csakis fokozatosan szabad rászokni, már amennyiben szeretne valaki kávézni. Tény, hogy kávé nélkül sokkal egészségesebben lehet élni, ám, ha mégis szükségét érzed a kávé fogyasztásának, akkor csakis fokozatosan, kis adagok ivásával szabad azt elkezdened, hogy a szervezeted hozzá szokhasson a koffeinhez. A fokozatos hozzászokás segítségével kiküszöbölheted a koffein káros hatásait, így mértékkel fogyasztva még jót is tehetsz a szervezeteddel.

Te szoktál rendszeresen kávézni? Mennyi kávét fogyasztasz el naponta? Mióta kávézol, és koffeines verziót iszol, vagy inkább a koffeinmentes változatot részesíted előnyben?
i