Ártalmas-e az egészségre a só?

Manapság mindenhonnan azt lehet hallani, hogy a só fogyasztás káros a szervezetre, ezért törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb sót vigyük be a szervezetünkbe a táplálkozásunk során. Vannak, akik teljesen sószegényen, vagy sómentesen étkeznek. De vajon ez valóban szükséges? Nem ártunk-e a szervezetünknek azzal, ha egyáltalán nem fogyasztunk sót? Ahogyan a túl sok só ártalmas lehet a szervezetre, úgy a túl kevés is, ezt nem árt megjegyezni. A só, vagyis a nátrium-klorid elengedhetetlenül fontos anyag a szervezetünk számára. Nátrium-klorid kell ugyanis ahhoz, hogy a megfelelő izom- és idegrendszer működés fenntartható legyen, továbbá a vérnyomás szabályozásában és a folyadékegyensúly biztosításában is kiemelt szerepe van a nátrium-kloridnak.

A sómentes étkezés tehát, akár hátrányosan is hathat a szervezetre, ezért nem szabad a nátrium-kloridot teljesen kiiktatni a táplálékainkból. Igen ám, de a jóból is megárt a sok, ezért a sófogyasztás bizonyos korlátok közé érdemes szorítani, vagyis se túl keveset, se túl sokat nem szabad bevinni belőle a szervezetbe, hogy egészségesek maradhassunk.

A túl sok só fogyasztása vérnyomás problémákat, illetve közvetett módon elhízást is okozhat. Megdöbbentő, de hazánkban a magas vérnyomás már népbetegségnek számít, amiért okolható a magyar emberek sóban bővelkedő táplálkozása.

Éppen ezért, törekedjünk mindig arra, hogy az ételeinket házilag, saját kezűleg készítsük el. A gyorsételek ugyanis, rengeteg sót tartalmaznak, ami ártalmas az egészségre. Az otthon készített ételeinkhez minimális sót adjunk, és törekedjünk arra, hogy ne lépjük át a napi 1500-2000 milligrammos sóbevitelt. Kisgyermekek esetében ez az érték jóval alacsonyabb, vagyis a kicsiknek érdemes külön, sószegényen elkészített fogásokat kínálni.

Az egy év feletti gyermekek esetében például 500-1800 milligramm közé eshet a napi sóbevitel mértéke. Igen ám, de nem csak főzésnél kell nagyon figyelmesnek lennünk, hiszen a főzés közben történő sózással, valamint a már elkészült ételek után sózásával csupán a napi sóbevitelünk 15-25 százalékát fedezhetjük. A fennmaradó rész többnyire a boltokban megvásárolt készételekből származik, ugyanis a felvágottak, a kenyerek, a sajtok, de még a félkész ételek is bővelkednek sóban.

Éppen ezért, vásárlás közben nagyon körültekintőnek kell lennünk, és csakis olyan ételt szabad megvásárolni, amely minimális sót tartalmaz. A mértékkel és odafigyeléssel történő só bevitel tehát, alapvetően nem ártalmas, sőt szükséges is a szervezet egészséges működéséhez némi nátrium-klorid. Te odafigyelsz arra, hogy mennyi sót fogyasztasz?
i