Az A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely főként a látás tökéletességének biztosításáért felel. Amennyiben valaki nem fogyaszt elegendő A-vitamint tartalmazó ételeket, úgy hiányállapot léphet fel, amelynek következtében többek között romolhat a szürkületben való látás is. Az A-vitamin ugyanis, nélkülözhetetlen a szemben termelődő, úgynevezett rodopszin termelődéséhez. A retinolként is emlegetett A-vitamin hiányában tehát, a szürkületben való látás élessége jelentősen lecsökken. Ez akár súlyos következményekkel is járhat abban az esetben, ha az A-vitamin hiányban szenvedő személyautót vezet, rossz fényviszonyok között.

A szürkületben való rossz látást farkasvakságnak, vagy szürkületi vakságnak is nevezzük. A farkasvakság megelőzése érdekében tehát a legokosabb dolog az, ha odafigyelünk arra, hogy a táplálkozásunkkal elegendő A-vitamint juttassunk be a szervezetünkbe.

Az A-vitamin azonban nem csupán a szürkületben való éles látásért felelős, hanem a bőr épségének, egészségének és szépségének való fenntartásáért is.

A retinol ugyanis, képes csökkenteni a kollagén bomlásának mértékét is. Amennyiben A-vitamin hiány lép fel a szervezetben, úgy a bőr is megsínyli a hiányállapotot. A bőr repedezetté, szárazzá, érdessé válik, majd pikkelyesen hámlani kezd és akár bőrfertőzések is keletkezhetnek az érintett bőrfelületen.

Az A-vitamint tartalmazó testápolók segítségével megelőzhető és némileg orvosolható is a kellemetlen panasz, azonban a hangsúlyt mégis a megelőzésre kellene fektetni. Ennek érdekében, mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a táplálkozásunk során elegendő A-vitamint juttassunk be a szervezetünkbe, hogy a komoly egészségügyi panaszokat el lehessen kerülni.

Az A-vitamint tartalmazó testápoló krémek, valamint az A-vitamint tartalmazó, szájon át szedhető étrend kiegészítő termékek használatát azonban csak kellő óvatossággal szabad végezni, ugyanis az A-vitamint akár túl is lehet adagolni, mivel zsírban oldódó vitaminnak számít.

A testápoló krémekben lévő A-vitamin túladagolása esetén a bőr vörössé, érzékennyé válhat, valamint allergiás reakció következhet be a krémmel kent bőrfelületen.

Az A-vitamint tehát táplálékok segítségével ajánlott bevinni a szervezetbe. Kiváló A-vitamin forrás a sütőtök, a paraj, a sárgabarack, a tej, a tojás, a paprika, a sárgadinnye, a máj, a vese, a szív, valamint a sárga és a piros gyümölcsök is bővelkednek A-vitaminban.

i