Az áfonya és a szőlő egészségvédő hatása

A szervezetünk vitaminraktárainak feltöltése nem egyszerű feladat ősszel, hiszen egyre kevesebb gyümölcs érhető el ilyenkor a piacokon. Ennek ellenére, némi körültekintéssel meg lehet találni azokat a gyümölcsöket, amelyek ősszel érnek be. Ezek az ősszel beérő gyümölcsök ugyanis, tökéletesen alkalmasak arra, hogy ősszel és télen is fel tudjuk velük tölteni a szervezetünket fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Lássuk, melyek ezek az ősszel beérő gyümölcsök, amelyeket érdemes megvásárolnod a hűvösebb hónapokban is!

Elsőként érdemes megemlítenünk egy kissé fanyar ízű, ám annál egészségesebb gyümölcsöt, amely nem más, mint az áfonya. Vannak, akik a fanyar, savanykás íze miatt nem szívesen fogyasztják frissen ezt a nagyon egészséges gyümölcsöt. Felhasználása igen sokrétű lehet, ezért, ha Te sem rajongsz, a fanyar ízért úgy azt javasoljuk, hogy ne nyersen, hanem más formában fogyaszd el. Kiválóan fel lehet használni például lekvár formájában, vagy sütemények töltelékeként, de akár aszalt, szárított formában is meg lehet vásárolni a több hónapon át is eltartható gyümölcsöt.

Amennyiben szereted a fanyar ízt, úgy mégis azt javasoljuk, hogy inkább nyersen fogyaszd az áfonyát, hiszen friss formában több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet foglal magába a gyümölcs. Bővelkedik többek között C-vitaminban, amely az immunrendszer tökéletes működése érdekében nélkülözhetetlen a szervezet számára, így ősszel és télen kifejezetten ajánlott sok áfonyát fogyasztani, hogy a meghűléses betegségek ellen hatékonyan tudj védekezni.

Az áfonya emellett előnyösen hat a vércukorszintre is, ezért a cukorbetegségben szenvedők számára is ajánlott nagy mennyiségű áfonyát fogyasztani, akár tea formájában is, a napi folyadékmennyiség biztosítása érdekében. Az áfonya mellett nagyon egészséges őszi-téli gyümölcsként tartjuk számon a szőlőt is.

A szőlővel kapcsolatban azonban nem árt megjegyezni azt, hogy igen magas szénhidráttartalommal rendelkezik, ezért a cukorbetegségben szenvedők csak mértékkel fogyaszthatják. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő hatással rendelkezik, továbbá gazdag káliumban és vasban is. Te szoktál áfonyát vagy szőlőt fogyasztani ősszel, vagy télen?

Az áfonyát milyen formában szoktad megvásárolni? Lekvárként vagy frissen fogyasztod azt, netán teaként hasznosítod?
i