Az ananász jótékony hatásai

Az ananász nem őshonos ugyan Európában, de mikor a földrajzi felfedezéseknek hála eljutott hozzánk is, azonnal bekerült a népi gyógyászat eszköztárába. Az ananász nagyon lédús, nagyon édes, finom gyümölcs, mely a diétás étrendbe is beilleszthető. Tápanyagtartalma igen kicsi, viszont a gyümölcscukor miatt csínnyán kell vele bánni. Legnagyobb előnye a nagyon kellemes ízén kívül az, hogy egy átlagos, 80 grammos ananász a felnőtt szervezet C-vitamin szükségletének negyedét fedezi. Azonban ezen kívül mást nem nagyon lehet kinyerni belőle.

A fogyókúrához még amiatt járulhat hozzá, hogy érdekes módon étvágycsökkentő hatással bír. Az étvágycsökkentő teakeverékek elmaradhatatlan alapanyaga, íze teltségérzetet kelt, így elodázhatjuk vele az evést, vagy kiváltjuk a nassolást.

Az ananász 10 dkg-jában csupán 47 kcal van, saját levében elrakva pedig csupán 5 kcal a többlet.
Az ananász a népi gyógyászatban azért tölt be fontos szerepet, mert bromenalint tartalmaz, ha friss. A bromenalin egy fehérjebontó enzim, melyet a gyógyszeripar is használ. Olyan gyógyszerek alapanyaga, amelyeket azok a betegek szednek, akik nem képesek jól bontani a fehérjéket.

Már a 20. század közepétől áll a figyelem középpontjában ez az enzim, többszáz tanulmány jelent meg róla. A bromenalin pozitív hatása többek között a vérrögök eloszlatása, ezáltal a szívbetegségek kezelése.

Az antibiotikumok hatásának növelésében is szerepe van, valamint orrmelléküreg-gyulladás és húgyúti fertőzés esetén is jótékonyan hat. Sok vidéken használják torokfájásra az ananászlevet, hurut, izületi bántalmak kezelésére a húsa hasznosítható. Használják még zúzódások, kisebb sebek gyógyulásának gyorsítására, ugyanis a már említett bromenalin elősegíti a szövetek regenerálódását.

Az ananász tartósításával elveszítjük a bromenalin tartalmát, C-vitamin tartalmára azonban minimális hatással van csak a fagyasztás, konzerválás. A friss ananász ritka esetekben kiválthat allergiás reakciót. Ha ez erőteljes, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni!
i