Az edzés három alapelve

2015-04-13 23:37
2022-04-19 05:32
FittSport
Az edzés három alapelve

Ahhoz, hogy bármilyen sportban, bármilyen edzésben eredményesek lehessünk, illetve azért, hogy ne sérüljünk meg és ne károsítsuk a szervezetünket, három alapelvet kell szem előtt tartanunk, ezek a szabályosság, a fokozatosság és a rendszeresség elvei.

Bármiféle gyakorlatokba is fogjunk bele, csináljuk őket szabályosan, szakszerűen!

Ha nem így tesszünk, akkor jobb esetben csak magunkat csapjuk be és kevésbé fogunk fejlődni, rosszabb esetben azonban nagyon komoly sérüléseket is szerezhetünk.

Különösen a súlyzós gyakorlatoknál látványos ez, például akkor, amikor a lelkes amatőr mindenáron nagy súllyal akarja a bicepszét edzeni, és ahelyett, hogy csupán az alkarját mozgatná, még derékból is mozdul, lendít, szinte feldobálja a mellkasához a súly, amit aztán hirtelen mozdulattal ejt le.

Így éppen hogy nem a bicepsze kapja a terhelést, hanem szinte az egész teste, fejlődni tehát aligha fog, ugyanakkor könnyedén kinyírhatja a derekát az ilyen ostoba rángatózással.

Ennél a példánál egy másik alapvető elv is sérül, ez pedig a fokozatosság elve. Mindig csak úgy végezzük az edzést, ahogyan azt egészségesen bírjuk, és csak fokozatosan növeljük a teljesítményünket.

Nem hatékony dolog a végsőkig feszíteni a húrt, elmenni a teljesítőképességünk végső határáig, mert ha így teszünk, nem marad energiánk regenerálódni, tehát legközelebb sem leszünk jobbak, sőt, ha új edzésmódszerbe fogunk bele ilyen erőszakos módon, akkor utána garantáltan olyan fájdalmas izomlázunk lesz, hogy egy hétig nem fogunk tudni rendesen edzeni.

Ezzel el is jutottunk a harmadik alapelvhez, az edzéseink legyenek rendszeresek! Mindegy, hogy mit edzünk, és hogy heti három, négy, vagy öt napon edzünk-e, de fontos, hogy tartsuk magunkat az edzéstervünkhöz. Ne tartsunk hosszú, hetekre nyúló szüneteket és ne zsúfoljuk össze edzéseinket. Csak a rendszeresség hozza meg a gyümölcsét, a kitartás a siker biztos záloga bármely sportban, sőt, az egész életben.

i