Az edzéshez enni is kell!

Sokan követik el azt a hibát, hogy a kegyetlen fogyókúrát kegyetlen edzéssel párosítják. Az eredmény a test leépülése, a közérzet romlása, a szellemi és fizikai teljesítőképesség romlása lesz, nem pedig erős, egészséges és szép test. Egészen konkrétan egészségtelen dolog nem kellő mennyiségű tápanyagbevitel mellett komolyan edzeni. A test a durvább esetekben felfalja magát. Nem csak az elraktározott zsírból, de az izomból is energiát állít elő, ha nem jut elég szénhidráthoz. Aki edz, az egyen is megfelelően.

A szénhidrát teljes megvonása egészségtelen dolog. A fehér lisztet, a cukrot és zsírt lehet helyettesíteni olyan alapanyagokkal, melyek egészségesek. Ugyanakkor ezek nagy része tartalmaz szénhidrátot, hiszen anélkül nem működne testünk. Napi 50 gramm szénhidrát már megfelelő mennyiség.

A szénhidrát nem csak energiát ad, de az agy például glükózzal dolgozik. Ha nem áll rendelkezésére a glükóz, elkezdi lebontani a test-proteineket. Ha komoly edzést végzünk, szükségünk van arra, hogy edzés előtt fogyasszunk valami szénhidrátot.

Ha ez egy műzli szelet, akkor fél órával edzés előtt, ha csak egy szőlőcukor, akkor bármikor lehet fogyasztani. A kevéske plusz szénhidrát megnöveli az edzés közben nyújtott teljesítményünket, így sokkal hatékonyabbak is lehetünk. Természetesen nem csupán a szénhidrátról van szó. Izzadás során számos anyag távozik a szervezetből, melyeket pótolni kell.

A gyümölcsök és zöldségek, valamint magvak fontos részei a táplálkozásnak, ahogy a fehérje is. Aki sok izmot szeretne építeni magára, annak kimondottan nagy mennyiségű fehérjére van szüksége. A tojás, a húsok, a hal ideális tápanyag, csupán arra kell odafigyelni, hogy ezek fogyasztása arányban legyen az edzésünkkel. Ha a tojásból túl sokat viszünk be, koleszterinszintünk az egekbe ugorhat, ezért érdemes kevesebb sárgáját enni.

Számos étrend kiegészítőt lehet kapni, melyek speciálisan kifejlesztett anyagok, tartalmazzák az edzésformákhoz szükséges pluszt.
i