Az egészséges életmód alapgondolata…

… nem más, mint hogy az egészségtelen szokásaiddal szembenézve, leküzdve azokat, egészséges életszemléletet kialakítva éld az életedet.
Nagyon könnyű azt mondani, hogy megérdemlem a csokoládét, hiszen egész nap hajtottam. A gond ott van, ha ez a csokoládé rossz minőségű, ráadásul egy táblányi mennyiséget befalsz egy ültő helyedben.

Persze, megérdemled a kényeztetést, de ezt tedd úgy, hogy az egészségedet is szolgálja: lepd meg magad jó minőségű, magas kakaótartalmú, kevés cukortartalmú csokoládéval, amiből maximum 1-2 kis kockányival jutalmazod meg magadat.

Rossz szokások közé tartozik az is, hogy hazamész leülsz pihenni, majd eldőlsz, még mindig pihenés címszóval, majd a tévé előtt tespedsz estig. Érthető, hogy ha fáradtnak érzed magad, akkor szusszansz egyet, de az már túlzás, hogy estig kell, hogy tartson a pihenő időd.

A mozgás megemeli a vér oxigénszintjét is, így a fáradtságodat még edzés után sem fogod érezni – vagy legalábbis jól eső fáradtság érzése lesz úrrá rajtad.

Az étkezések során is nagyon sok olyan beidegződés van, amit az egészséges életmódra való áttéréskor le kell küzdeni. Ilyen például a gyors evés – szinte egész nap időre eszel, szinte versenyszerűvé válik egy-egy étkezés során. Adott mennyiséget minél rövidebb idő alatt elfogyasztani – ez a munkahelyi étkezések egyik legnagyobb átka.

Nem rágod meg normálisan az ételt, így az emésztésed sem működik rendesen – a rosszul emészted ételből pedig nem megfelelő mértékben szívódik fel a tápanyag, aminek további egészségtelen következményei lesznek (például erőtlenség, fejfájás).

Mindenkinek vannak rossz szokásai, neked is, nekem is, a szomszédodnak is: az a cél, hogy ezeket a rossz szokásokat felismerd és változtass rajta, az egészséged érdekében.

Ha tudod, hogy neked milyen rossz szokásaid vannak, oszd meg velünk, tanuljunk belőle együtt!
i