Az egészséges életmódra való nevelés már gyerekkorban elkezdődik!

Nem egy központi törekvés indult azért, hogy már az óvodás gyerekek is tisztába legyen az egészséges élet szabályaival. A túlzott cukorfogyasztásról, a gyümölcsökről, zöldségekről már óvodáskorban is beszélgethetünk a gyerekünkkel, később, már tudatosan fogják használni az ismereteiket. Ha együtt jártok vásárolni, akkor mindig beszéljétek meg, hogy miért nem jó, ha csak csokoládét szeretne kapni. Beszéljetek arról, hogy miért fontos a gyümölcs fogyasztása.

Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá, akkor kezd ezzel: „Gyere kicsim, keressük meg az almákat is, mert egy finom uzsonnát terveztem a hétvégére. Finom és egészséges, nagyon fog ízleni!”

A kijelentés után a gyerek kíváncsi lesz, hogy az almából milyen finomságot készít az anya, az anyának pedig el kell készítenie a finomságot.

Egy lépést már megtettél azért, hogy a gyereked érdeklődjön aziránt, hogy milyen is az egészséges, finom, gyümölcsös uzsonna. Ha pedig a szülő is élvezettel fogyasztja, akkor a gyerekben semmilyen ellenállás nem alakul ki az egészséges ételekkel szemben – ezt kell tudatosítani a kicsi fejében.

A gyereknevelés nem könnyű, hiszen a dackorszakok és saját énkép kialakulása során számos konfliktushelyzet alakul ki, melyet úgy a legkönnyebb áthidalni, ha sokat beszélgetsz a gyerekeddel.

A beszélgetések során mindig lehet találni arra pillanatot, hogy az egészséges ételekről, szokásokról, mentalitásról beszélgess vele. Kérdezte tőled már a gyereked azt például, hogy miből van a sárgarépa? Vagy azt kérdezte-e már, hogy miért nem jó a kóla? Vagy ehhez hasonlót?

Ha igen, akkor nálatok már elkezdődött az egészséges életszemlélet kialakítása, és erre nagyon büszke lehetsz! Ha nem, akkor bizony még van tennivalód, hidd el most kell elkezdeni az alapok építését, hogy később ne szenvedjen az állandó fogyókúrától, a nagy pocaktól, a nehézkes mozgástól és az elhízásból eredő betegségekből!
i