Az egészséges ételektől a hajad is ragyoghat!

Egészségesen ragyogó, szép és dús hajkoronára vágysz? Rendszeresen ápolod kívülről, balzsamokkal táplálod, valamint pakolásokat is használsz, de valamiért mégsem lesz igazán szép a hajad? Akkor nem árt tudnod azt, hogy a haj egészségéért és szépségéért nem elegendő az, ha csupán kívülről ápolod a hajadat. Az egészséges hajkorona eléréséhez ugyanis, belülről is táplálnod kell a hajszálaidat. Sőt, nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy főként a belső táplálásnak van igazán értelme, ha a hajadat egészségessé szeretnéd varázsolni! A belső tényezők rendkívül fontosak, tehát egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen ételeket fogyasztasz.

Amennyiben a táplálkozásod során bevitt ételek nem elégítik ki a szervezeted vitamin és tápanyag igényét, akkor gyakran előforduló jelenségnek számít a hajhullás. Ez nem meglepő, hiszen a tápanyagokban szegény étrend a haj, a bőr és a köröm egészségét is veszélyezteti. Emellett az egészségtelen életmód, a kevés alvás, a sok stressz és a drasztikus fogyókúra is veszélyezteti a hajad egészségét.

A hajad egészsége tehát, minden esetben a hajhagymánál kezdődik, ezért oda kell figyelned arra, hogy tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag ételeket és italokat vegyél magadhoz nap, mint nap. A haj számára különösen fontos az A- és a B-vitamin, valamint a biotin, amely nem más, mint a H-vitamin.

A B- és a H-vitamin bevitele legegyszerűbben a májból és a veséből biztosítható, valamint a tej, a szója, az élesztő és a tojássárgája is tartalmazza ezeket a vitaminokat. Az A-vitamin bevihető például a vajjal, a májjal, a zsírosabb sajtokkal, valamint a spenóttal és a sárgarépával. Az A-vitaminnal kapcsolatban azonban nem árt megjegyezni valamit.

Mivel az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért nem szabad túlzásba vinni annak bevitelét sem, valamint a hiányállapot elkerülése is nagyon fontos, ezért próbáld mértékkel, ám rendszeresen fogyasztani a felsorolt ételeket. A haj növekedésében zavart okozhat az, ha kevés A-vitamint viszel be a szervezetedbe, míg a túladagolása akár a hajszálaid elvesztését is okozhatják.

Találd meg az arany középutat, étkezz egészségesen és a hajad is ragyogni fog! Te odafigyelsz arra, hogy az általad elfogyasztott ételek vitamindúsak legyenek? A hajad egészségét milyen módszerrel szeretnéd megőrizni? 
i