Az egészséges ételpárosítás

Az egészséges ételpárosításnak különösen fontos szerepe van az egészséges életérzésben, hiszen a táplálék minősége és a mit-mivel együnk kérdéskörbe tartozó egymáshoz passzoló ételek sokat segítenek az egészség megőrzésében is.
Az egyértelmű, hogy az emésztési folyamatok során termelődő végtermékeknek szabadulnia kell a szervezetből, de ha rossz ételpárosításokat alkalmazol, akkor ez bizony nehézségekbe ütközik. A következmények pedig igencsak kellemetlenek, hiszen puffadás, túlzott bélgáz termelődés, szorulás illetve ennek ellenkezője is kialakulhat.

Természetesen az emésztési folyamatokra több tényező is hatással van: szedsz-e gyógyszert, hogy bírod lekezelni a napi stresszt, mennyi kávét, teát, alkoholt fogyasztasz naponta, és még az is nagyon fontos, hogy rendben van-e a fogsorod. Ugyanis a rágatlan étel „nyomja” a gyomrot, lassabban emésztődik, így szintén darabosan kerül a bélcsatornába. A végső eredmény pedig fájdalmas is lehet. Ezekből világosan látszik, hogy bár léteznek szabályok az étkezésekre vonatkozóan, de módosítása szükségessé válik, hogy ki milyen adottságokkal rendelkezik.

Az egészséges élethez hozzátartozó sportigény is sokat számít az étkezésekben, és fontosabb szemponttá válik az ételek összepárosításakor is.

A megfelelő ételpárosítás megértésére nézzünk egy – két nem megfelelő párosítást!

A paradicsomos tészta az olaszok kedvence, és nagyon kedvelt étel lett Európa-szerte, így nálunk is. Jó étel, különleges fűszerezése miatt igen ízletes fogásként tálalhatjuk a család számára, ráadásul a tészta miatt nagyon laktat is. Ez a finomság viszont az ételpárosítás szempontjából nem megfelelő, hiszen a paradicsom főzés hatására savas étellé válik.

A savasság ellensúlyozására több cukrot használ fel a szósz készítésekor a háziasszony, ami még egészségtelenebbé teszi az eredetileg nagyon ízletes gyümölcsöt. A savas ételek túlzott fogyasztása következtében a szervezet savasodását idézzük elő, aminek egyéb egészségkárosító hatása is jelentkezik.

A paradicsomos tésztát persze nem szabad kihagyni az étrendből, hiszen valóban finom és jól lakik tőle az egész család. Egyszerűsége miatt a hirtelen összedobott ételek között is megállja a helyét, így a gyors – időszűkében lévő családanya – ebéd hamar az asztalra varázsolható. Azért hangsúlyozzuk ki az ebédre való alkalmasságát, mert vacsorára ne együnk paradicsomos tésztát, de ebéd után még ledolgozhatjuk az elfogyasztott szénhidrátot.

A másik közkedvelt étel, ami az ételpárosítás szempontjából nem megfelelő: az a sült sertésborda burgonyával. A sertéshús önmagában nagyon sok zsírt tartalmaz, a magyar konyha pedig még több zsírt használ fel ahhoz, hogy a sertésbordákat megsüsse, ami újabb elfogyasztott zsírt jelent.

A burgonya pedig keményítőtartalmánál fogva kis mennyiségben, önmagában fogyasztva akár gyógyszer is lehet – gondoljunk csak a beteg gyomor táplálására – de a sült sertésborda mellé tálalva már igazi gyomorterhelő köretté válik. A legjobb megoldás az lenne, ha a sertéshús sütésekor nem használnánk további zsiradékot, és így a hozzáadott burgonya mennyiség is az egészséges határértéken belül maradhatna.
i