Az egészséges táplálkozás és a sport

Ha valaki csak hobbiként is, de rendszeres testmozgásra, illetve sportolásra szánja el magát, azt lehetetlenség másként kivitelezni, minthogy a sok mozgás mellett nagy hangsúlyt kapjon az egészséges táplálkozás is. Szervezetünk ugyanis a sportolás során nagyobb terhelésnek van kitéve, amivel az elvárások is megnövekednek, vagyis amennyiben nem adjuk meg szervezetünknek mindazt, ami kell neki a fejlődéshez, akkor a rendszeres mozgással könnyedén árthatunk is magunknak.

Ehhez egy kiegyensúlyozott étrendet kell megtalálnunk, amihez elengedhetetlen kelléke lesz például a fehérje, avagy más néven a protein, ami sejtalkotó képessége miatt nélkülözhetetlen, de szerepe van az immunvédelemben, és a test teljesítőképességében is. Nem szabad túlzásba vinni, ezen felül pedig érdemes részben állati, részben növényi eredetű fehérjét alkalmazni az izomfejlődés és az ízületek egészségének érdekében.

Sportolás esetén az egészséges táplálkozás feltétele még a szénhidrátbevitel is, amiből az energiát nyerjük. Nem szabad túlzásba vinni, mert zsírként raktározódik, éppen ezért inkább növényi eredetűt kell alkalmazni. Sok egészséges szénhidrát található a rizsben, a burgonyában, valamint a salátákban!

Természetesen zsírra is szükségünk van ahhoz, hogy testmozgás esetén bírjuk a megpróbáltatásokat, mégpedig azért, mert vannak olyan vitaminok, amelyek csak ebben oldódnak. Ilyenek az A-, a D-, az E- és a K-vitaminok. Noha a telített és a telítetlen zsírsavak egy jelentős részét szervezetünk képes saját maga is előállítani, az esszenciális zsírsavakhoz viszont csak táplálkozás útján juthatunk hozzá, így a napi energiaigény 20-30 százalékát zsírnak kell kitennie rendszeres testmozgás esetén.
i