Az egyre elterjedtebb jóga jótékony hatásai

Az indiai eredetű jóga a legrégibb, legősibb, máig is élő mozgáskultúra és hagyomány. A jóga nyújtotta az alapot az ázsiai harcművészetek és küzdősportok kifejlődéséhez és sokat tanult és alkalmazott belőle a modern, nyugati orvostudomány és a sport világa is. Jógázni bármilyen életkorban lehet és akkor is érdemes vele foglalkozni, ha elsődlegesen más sportot űzünk, mert a jóga minden sportban megnöveli a hatékonyságunkat és segít megőrizni az egészségünket.

Jóga
Kép forrása: Pixabay.com

A jóga nem igényel semmiféle sportfelszerelést. Nem kell hozzá sem súlyzó, se edzőpad, főleg nem edzőgép, futópad vagy szobakerékpár. Talán egy jógaszőnyeget szerezhetünk be hozzá, de megteszi egy törölköző is.A jóga jótékony hatásai

Segíti a méregtelenítést
Formálja a testet: növeli az erőnlétet és a hajlékonyságot
Ellazítja a csípőhorpasz izmot: ez az izom az egyetlen, ami összeköti a gerincünket a lábunkkal
Serkenti az emésztést
Erősíti a gerincet
Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert a fókuszált légzésen kezestül, mely által jóval nyugodtabb, stresszmentesebb állapotba kerülünk
Különbüző fájdalmak megszüntetésére is alkalmas: enyhíti vagy akár meg is szünteti a hátfájást, nyakfájást, fejfájást
Megszünteti az álmatlanságot
Segít a szorongáson, depresszión
Kezeli a magas vérnyomást

A köztudatban a jóga összefonódott a különféle, meditációra is alkalmas testtartásokkal, főleg a lótuszüléssel, illetve olyan nehéz testhelyzetekkel, amelyek láttán megrémül az ember és azt mondja, ő biztosan nem fog jógázni. Pedig a jóga ennél sokkal többről szól és a jóga testtartásainak jelentős része egyáltalán nem nevezhető nehéznek, főleg nem, ha tudjuk, hogy milyen sok a jóga jótékony hatása. A jóga alapja a helyes légzés. A tan megalkotói úgy gondolták, hogy alapvetően a légzésünk köt minket össze a világgal. A világot lélegezzük be, és a világba lélegzünk ki. Ha a légzés megszűnik, mi is megszűnünk. Ezért a jóga a helyes légzéssel kezdődik. Több légzéstechnika is ismert, a lényeg, hogy el kell érnünk, hogy légzésünk mély, egyenletes és teljes legyen. Ehhez azonban helyes tartásra van szükség, egyértelmű, hogy görnyedten nem lehet teljes légzést végezni. Ez az eredete a jóga különféle testtartásainak. Ha csak annyit foglalkozunk a jógával, hogy kialakítjuk helyes légzéstechnikánkat és időnként olyan tartást veszünk föl, amivel hatékony légző gyakorlatot tudunk végezni, akár csak tíz percig, máris sokat tettünk az egészségünkért, sőt, egyes jógik szerint az összes többi jóga gyakorlat együttvéve nem ér annyit, mint ez.

Természetesen a különféle testtartások is nagyon hasznosak, nyilvánvaló hasznuk az izmok nyújtásában mutatkozik meg. Ugyanakkor ennél többről van szó, nem csak rugalmasságunkat és hajlékonyságunkat javítják a jóga pozitúrák, hanem a keringésünket, az anyagcserénket és az emésztésünket is. Ezzel minden téren jobbá leszünk és jobban is fogjuk érezni magunkat, legyünk bár a kombinált edzőgépek szerelmesei vagy a taposógépek megszállottai.
Kellő kitartással a nehéz tartások is sikerülhetnek idővel, de ha valami nem megy, ne erőltessük, ne végezzünk fájdalommal járó gyakorlatokat. A jóga nem versenysport, ne is használjuk ilyen megközelítéssel.

i