Az elhízás meghökkentő okai

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az elhízás csupán a rossz étrend, a mozgáshiány, vagy a genetikai adottságok miatt alakulhat ki. Ez azonban nem teljesen igaz, bár valóban, az említett tényezők igen nagy szerepet játszanak abban, hogy valaki elhízott lesz-e vagy sem. Igen ám, de az elmúlt években számtalan kutatás indult annak érdekében, hogy felderítsék az elhízás egyéb okait is. A szakemberek meglepő eredményre bukkantak, ugyanis a már említett rizikófaktorokon kívül, számos más tényező is szerepet játszhat az elhízás kialakulásában.

Lássuk, melyek ezek a meghökkentő tényezők, amelyek akár a Te túlsúlyodért is felelősek lehetnek! A birminghami Alabama Orvosi Egyetem szakemberei elsőként az alváshiányt említették meg az elhízás egyéb okai között, az általuk kiadott tanulmányban. A túl kevés alvás ugyanis, igen nagymértékben meg tudja növelni annak az esélyét, hogy valaki túlsúlyossá válik.

Mivel a kevés alvás hatására szervezetben lecsökken a leptin hormon szintje, így a jóllakottság érzet nem alakul ki olyan hamar, így az illető sokkal több ételt vesz magához minden egyes étkezés alkalmával. Igen ám, de a leptin hormon csökkenése mellett az étvágyserkentő hormon termelődése is megindul, ami szintén oda vezet, hogy a keveset alvó személy sokkal éhesebb lesz, vagyis több ételt vesz magához. A túlevés pedig egyenes utat jelent az elhízáshoz is.

Az alváshiányon kívül azonban elhízást okozhat a környezetszennyezés is! Talán első hallásra hihetetlennek tűnik, ám a szennyezőanyagok képesek beavatkozni a testedben lévő hormonok termelődésébe is. A hormonszint ingadozás pedig, mint azt jól tudjuk, elhízást okozhat. Ugyancsak túlsúly kialakulását okozhatják egyes gyógyszerek is. A legtöbb ember rendszeresen fogyaszt valamilyen gyógyszert, amelyeknek sajnos olyan mellékhatásai is lehetnek, mint például az elhízás.

Ez főként azokra a gyógyszerekre igaz, amelyek hormonokat is tartalmaznak, tehát a fogamzásgátlók rendszeres szedése miatt a nők sokkal veszélyeztetettebbek ebből a szempontból. Szintén elhízást okozó rizikófaktornak számít az átlagéletkor növekedése is. Napjainkban már igen hosszú életet élhetnek az emberek, ám az öregkorra nagyon jellemző a mozgáshiány és a túlzott kalória bevitel is.

Nem meglepő tehát, hogy sok öreg hölgy és férfi túlsúlyosan éli az életét manapság. A kor előre haladtával a BMI, vagyis a testtömeg index egyre inkább növekszik, ami mára oda vezetett, hogy a jelenlegi populációban sokkal nagyobb az elhízottak aránya.
i