Az étvágytalanság okai, következményei és kezelése

A súlyproblémák nem csupán azokat érintik, akik túlsúllyal küzdenek, de azokat is, akik éppen hogy kilókat szeretnének magukra szedni. Elég sokan vannak olyanok, akik nem képesek hízni, izmosodni. Ennek több oka is lehet, ezek közül az egyik az étvágytalanság, amely sokszor előjöhet. Akinél rendszeressé válik, komoly fogyást érhet el, ami már túlmutat az ésszerűség és az egészség határain. Az étvágytalanság nagy probléma akkor is, ha csak ritkán, de előfordul. Nézzük hát, mit érdemes róla tudni, mik lehetnek az étvágytalanság okai?



Mik étvágytalanság okai?

Az étvágytalanságnak számos oka lehet. Lehet csak egy egyszerű lelki probléma, de súlyos pszichés problémák, bánat, szorongás akár depresszió is állhat mögötte vagy pedig betegségek, akár egy egyszerű nátha, megfázás, de súlyos, lappangó kórok is. Ilyen esetekben a betegség elmúlta után az étvágy magától visszajön, sőt az étvágy megnövekedése is előfordulhat. Ezért fontos rá figyelni és hosszan tartó étvágytalanság esetén, vagy ha többször is előfordul rövid időn belül, orvoshoz fordulni.
Ha az étvágy romlása vagy a teljes étvágytalanság egyértelmű okra vezethető vissza, mint amilyen a másnaposság vagy egy gyomorrontás, esetleg fáradtság, forró időjárás, akkor nincs ok az aggodalomra, ez teljesen normális.


Étvágytalanság nyáron

A nagy nyári hőségben sokkal kevesebb energiánk fogy, mivel a szervezetnek nincs szüksége energiára a fűtéshez. Ilyenkor leginkább szomjasak vagyunk, és az evést hanyagoljuk. Ha a forróság hetekig fennáll és ez idő alatt alig akarunk enni, valamelyest kényszeríteni kell magunkat némi táplálék bevitelére, mert a szervezetünknek, hőmérséklettől, évszaktól függetlenül tápanyagra van szüksége. Nem csupán a sportolás, közben van szükség az elvesztett ásványi anyagok és egyéb anyagok pótlására. A szervezet ezeket folyamatosan használja, ráadásul a forróságban az izzadás következtében sók távoznak többek között, amiket szintén fontos pótolni.


Következmények

Miért kell odafigyelni és időben felkutatni a probléma okát?
  • Az étvágytalanságból az következik, hogy nem eszünk, abból pedig az, hogy elkezdünk éhezni. Ekkor magasabb az energiafelhasználás, mint a bevitel. Ez kóros soványsághoz vezethet. A szervezet először a zsírraktárokat üríti ki majd az izmokat emészti fel. Ezt az állapotot energiahiányos alultápláltságnak nevezzük.
  • A gyerekkorban fellépő étvágytalanság és az ebből következő éhezés nem megfelelő testi és szellemi fejlődéshez vezethet. Ezek a gyermekek könnyebben betegednek meg, gyengébb lesz az immunrendszerük.

Az első lépések

Ha étvágytalanok vagyunk, akkor néhány nap múlva nagyon fontos elkezdeni megkeresni az okokat. Ez a néhány nap nem 4-5 nap, inkább csak 2-3 nap, hiszen ez idő alatt is számos anyag kifogyhat a szervezetünkből, ráadásul ez már nem a normális kategória és minél előbb fedezzük fel az okát képező bajt, annál hamarabb kaphatunk segítséget.

Az étvágyat az agyban lévő éhségközpont szabályozza. Ha valami miatt az agy nem képes ellátni úgy a funkcióját, ahogy kellene, az éhségközpontunk hibás üzenetet küld és emiatt a jóllakott ember is érezheti magát farkas éhesnek, ahogy az éhező szervezet tulajdonosa is érzetheti úgy, hogy egyáltalán nincs szüksége ételre. Az agy éhségközpontjának nem megfelelő működése betegségekre, vagy bizonyos ásványi anyagok hiányára is visszavezethető. Például, ha cinkben szenvedünk hiányt, romlik a szag és ízfelismerő képességünk, ezáltal kevésbé leszünk éhesek, étvágyunk csökkent. Ilyen formán egyértelmű hogy az étvágytalanság akár cinkhiányra is utalhat. A cinkhiány pedig más károkat is okozhat szervezetünkben, ezért ha az étvágytalanságunkkal időben orvoshoz fordulunk, az egyéb hiánybetegségeket is elkerülhetjük.

Tippek az étvágytalanság leküzdésére

Fűszeres étel
Kép forrása: Pixabay.com

Ha már felismertük, hogy az étvágytalanság okai nem a másnaposság, meleg esetleg valamilyen betegség, “kezelhetjük magunkat” apró trükkökkel:

  • Tegyünk kis mennyiséget a tányérunkra! Ha nincs étvágya az embernek, egy telepakolt, kiadós tányér láttán még kevésbé lesz.
  • Válasszunk olyan ételeket amiket gyorsan megehetünk, de mégis táplálóak. Csinálhatunk akár egy turmixot, ehetünk kekszeket, joghurot, bármit amit nem sok idő elfogyasztani.
  • Kerüljük az erős, fűszeres dolgokat.
  • Mindig legyen valami kéznél, amit bekaphatunk, ha hirtelen megennénk valamit. Ha ilyenkor elkezdünk főzéssel akár rendeléssel foglalkozni, elmehet a folyamat közben az étvágy. Ezért ha van, hát használjuk ki minél hamarabb.
i