Az extrém fogyókúrába bele is lehet halni

Az egészséges életmód szabályai szerint élve a testsúly csökkenés magától elindul, ami nem egyenlő a fogyókúrával. A fogyókúra célzottan a fogyás miatt tartott kúra, de egyáltalán nem biztos, hogy az egészségedre válik. Gondolj csak a rengeteg anorexiás lány és fiú esetére: amikor a fogyás iránti vágy átlépi az egészséges határt, és már nem az a cél, hogy testét összhangba hozza önmagával, hanem mintegy beleszerelmesedvén a fogyásba, szinte elsorvasztja önmagát.

Az biztos, hogy egy-egy, az internetet is bejáró, anorexiás test képe mindig ráébreszti a fogyókúrázókat, hogy ésszel kell fogyókúrázni, de a legjobb mégis az lenne, ha életmódot váltana.

Senki se gondolta volna, hogy az alig 25 éves Peaches Geldof halálát saját drasztikus diétája okozta. Azt sosem tagadta Peaches, hogy súlyának megtartása céljából sokáig sanyargatta magát, voltak olyan időszakok az életében, hogy szilárd táplálékot nem vett magához.

A halál okát vizsgáló orvosok szerint a nem zárható ki az, hogy halálra éheztette szervezetét, és ez okozta halálát, miután se drogot, se öngyilkosságra utaló jelet nem találtak a szervezetében.

Bár a konkrét eset kapcsán még nem világos, hogy miért is halt meg ilyen fiatalon Peaches Geldof, de azért az is szóba jöhet okként, hogy egyszerűen nem bírta a szervezete a folyamatos fogyókúrát.

Peaches esete is világosan mutatja, hogy egészséges és tudatos életben nincs helye a fogyókúrának, hiszen aki az egészséges életmód híve, annak számára az elhízás nem jelent veszélyt, annál is inkább, mert ez nem történhet meg.i