Az idősek egészséges táplálkozásának alapjai

Az idősebb korosztály tagjai számára kifejezetten fontos az, hogy egészségesen, tápanyag dúsan étkezzenek. A kiegyensúlyozott, alaposan megválogatott, minőségi alapanyagokból összeállított étrend majdnem annyira fontos az ő esetükben, mint a gyermekeknél.
Az idősebb, 60 év feletti emberek számára már némileg kevesebb kalória bevitelre van szükség, mint egy átlagos munkát végző felnőttek esetében. A gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztására fokozottan oda kell figyelni, emellett rendszeresen kell enniük teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, zsírszegény tejtermékeket, tojást, sovány húsokat és halat is annak érdekében, hogy a test hosszú időn át egészségesen tudjon működni.

Mindezek mellett a növényi olaj megfelelő mennyiségben történő bevitelére is ajánlott figyelmet fordítani, hiszen a szervezetnek erre is szüksége van a tökéletes működés érdekében. Az idősebbeknek szem előtt kell tartaniuk a sokszor, keveset elvet. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt sokszor, legalább öt alkalommal kell kevés táplálékot elfogyasztaniuk.

Tudni kell ugyanis azt a szervezetünkről, hogy minél öregebbek vagyunk, annál lassabban működik a gyomrunk is, ezért nem szabad egy étkezés alkalmával túlságosan leterhelni az emésztőrendszert. A szervezet számára idősebb korban mindenképpen biztosítani kell a nagy mennyiségű vitamint, rostot és ásványi anyagot, még pedig úgy, hogy emellett a kalória bevitel ne rúgjon túlságosan magasra.

Egy idős személynek hetente megközelítőleg 300-600 grammnyi húst kell elfogyasztania, hogy a megfelelő mennyiségű vas, B-vitamin, és cink bevitelre kerüljön. Emellett heti három alkalommal tojást is ajánlott fogyasztaniuk, hogy a fehérje bevitel is kielégítő legyen.

Tejterméket minden nap ajánlott enniük, illetve inniuk, hogy a test kalcium, valamint A- és B-vitamin igénye kielégíthető lehessen. Naponta körülbelül 2 deciliter tej vagy joghurt, némi sajttal kombinálva remekül hozzájárul a szervezet fehérje illetve ásványi anyag bevitelének kiegészítéséhez.

A tejtermékek legyenek zsírszegények, így kalóriatartalmuk nem lesz túlságosan magas. A zsírsavak bár fontosak a szervezet egészséges működéséhez, fogyasztásukat mégsem szabad túlzásba vinni. A túlzott zsírbevitel hatására ugyanis keringési zavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések alakulhatnak ki, illetve elhízás is létrejöhet, ami számos további megbetegedés kialakulásáért felelhet.
i