Az immunrendszered legfőbb segítője: a C-vitamin

Télen megszaporodnak a lázzal, ízületi fájdalommal, fejfájással, orrdugulással, kínzó köhögéssel járó megbetegedések, ezért nagyon fontos az, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy átvészeld a fertőzésekkel teli időszakot. Nem könnyű talpon maradni olyankor, amikor a munkahelyeden több megfázással, influenzával küszködő ember dolgozik. Sőt, ha tömegközlekedési eszközzel jársz ide-oda a városban, akkor szinte elkerülhetetlen az, hogy néhány köhögő, tüsszentő beteg emberhez kerülj közel.

Mivel a közösségben szerzett vírusos és bakteriális fertőzések rohamos ütemben terjednek, így nagyon fontos az, hogy megpróbáld felturbózni a szervezetedet, hogy le tudd küzdeni a testedbe kerülő kórokozókat. De hogyan is védekezhetsz a betegségek ellen? Bizonyára most azt gondolod, hogy valamilyen méregdrága csodaszert fogunk neked javasolni, ez azonban nem így van.

Van ugyanis egy olyan csodaszer, amely nemcsak olcsó, hanem mindenki számára elérhető is. Ez pedig nem más, mint a C-vitamin. Szinte hihetetlen, de a C-vitamin az egyik legerősebb fegyver a betegségek elleni harcban. A C-vitamin nagyon sok féle enzimet tud aktiválni a szervezetbe kerülve, emellett a sejtek építésében is kifejezetten fontos szerepet játszik.

A C-vitamin rendkívül erős immunerősítő vitaminnak számít, továbbá a kollagén képzésben, a csontképzésben és a porcképzésben is kiemelkedő szerepe van. Mindemellett a mellékvesekéreg-hormonok szintézisének fenntartásáért is felel. Amennyiben a C-vitamint folsavval és B12-vitaminnal együtt visszük be a szervezetünkbe, úgy a vörösvértestek képződésében is igen hasznos segítséget nyújt a testünknek.

A C-vitamin egy igen sokoldalú vitaminnak számít, hiszen a szervezetet többféleképpen segíti annak érdekében, hogy az egészségesen tudjon működni. A testen lévő sebek gyógyulását is elő tudja segíteni, a kötőszövet gyors újraépítése által.

De mi történik abban az esetben, ha nem jut elegendő C-vitaminhoz a szervezeted? A legszembetűnőbb és legáltalánosabb tünete a C-vitaminhiánynak az, ha a szervezeted kevésbé tud ellenállni a betegségeknek.

Többszöri nátha, megfázás, influenza, krónikus fáradtságérzet, általános rossz közérzet, ingerlékenység, fejfájás, sápadtság, mind-mind azt jelezheti, hogy a testednek több C-vitaminra van szüksége. A gyakori ínyvérzés és a skorbut is arra utal, hogy C-vitaminhiány alakult ki a szervezetedben. Mivel a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így nem kell tartanod attól, hogy túladagolod azt, hiszen a szervezeted éppen annyit hasznosít belőle, amennyire éppen szüksége van.

A felesleg a vizeleteddel kiürül, így akkor sem lesz semmi bajod, ha netán túl sok olyan ételt fogyasztasz, ami bővelkedik C-vitaminban.
i