Az örök kérdés - mennyi vizet igyunk?

2017-09-12 00:36
2018-10-29 22:25
FittSport
Az örök kérdés - mennyi vizet igyunk?


Meglepő tények

A felnőtt lakosság közel 80%-a szomjazik. Nem, ez nem egy afrikai adat, hanem Magyarország lakosságáról van szó. Megdöbbentő, viszont nézzünk magunkba, iszunk mi eleget? Ugye-ugye, most valószínűleg sokan ébredtek rá, hogy a reggeli kávén kívül nem ittak semmit sem. Vagy ha igen, az is cukros, szénsavas üdítő volt. Nagyon nincs jól ez így! Sokan nincsenek tisztában az elegendő folyadék bevitelének jelentőségével, azzal meg végképp nem, hogy mennyi vizet kellene inniuk.
Nézzük csak a számokat: egy átlagos felnőtt ember a bőrén keresztül naponta fél liter azaz 5dl folyadékot párologtat el, a lélegzetvétellel szintén távozik víz a szervezetünkből, méghozzá 3,5 dl. Ezen kívül az anyagcsere működéséhez is szükségünk van 1liter vízre. Nem is olyan kevés, igaz? Egy pohár víz
Kép forrása: Pixabay.com


Miért van szükségünk folyadékra?

A szervezetünk 60%-a víz. A vérünk nem közlekedne az ereinkben, ha nem lenne benne víz. Az ízületeink között folyadék biztosítja a megfelelő, surlódásmentes működést, az „olajozást”, az agyunkat is folyadék veszi körül, az emésztést a gyomrunkban folyadék intézi, és még sorolhatnánk. Ezeket mind vegyük figyelembe, amikor feltesszük magunknak a kérdést: mennyi vizet igyunk. A bőrünk, a szöveteink mind víztartalmúak, víz nélkül nincs élet. ha nem visszük be a napi szükségletet, minden egyes sejtünk szomjazik, körülbelül úgy működik, mint mikor filmekben az eltévedt turista vagy kutató botorkál a sivatagban és egyre kevésbé képes mozdítani a lábát. A szerveink, a sejtjeink is ehhez hasonlóan érzik magukat, mikor napokig alig jutnak vízhez. Kenegethetjük a bőrünket testápolóval, hidratálóval, ha a belső hidratálás nem működik, a felületi kezeléssel nem megyünk semmire. Ha az egészségünk érdekében vitaminokat szedünk és igyekszünk tápanyagban gazdag étrenden élni, de nem iszunk eleget, nem érünk el szinte semmit. A tápanyagokat a víz szállítja szervezetünkben a sejtekhez, így hiába van készleten az „áru”, ha nincs „aki” elvigye, mit sem ér.
Arról nem is beszélve, hogy elegendő folyadék bevitele nélkül a fogyás sem indul meg vagy legalábbis jóval lassabban, mint ahogy azt szeretnénk na és persze a narancsbőr sem magától tűnik el.


Csak cukormentesen!

Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az üdítők nem adnak annyi tiszta vizet szervezetünknek, amennyit fogyasztunk belőlük. Egy liter üdítőben, akár gyümölcslé, akár valami szénsavas, cukros lötty, rengeteg más is van a vízen kívül. A legjobb megoldás a tiszta, friss csapvíz, bár sajnos nem minden város minden területén iható. A sima egyszerű víz a legjobb, amit szervezetünknek folyadék formájában adhatunk. Az ásványvizek fogyasztása is hasznos, hiszen típustól függően számos szükséges ásványi anyagot és sok esetben vitamint is tartalmaznak. Azonban ezek mellett is érdemes a csapvizet fogyasztani, hogy tiszta H2O-hoz jussunk.
Mi lehet hasznos még? Nagyon sok zöldség és gyümölcs valamint húsok tartalmaznak jelentős mennyiségű vizet. Láthatjuk, hogy az egészséges életmód és az, hogy mennyi vizet iszunk nagyon szorosan összefügg.És a lényeg: mennyi vizet igyunk?


A napi átlag két liter fogyasztását javasolják, ám ez személyenként eltérő lehet. Ha ezt a mennyiséget megisszuk, már nagy baj nem történhet, de a vízszükséglet sok mindentől függ. Függ a nemtől: nők esetében a másfél liter is elég lehet bizonyos esetekben, de férfiaknál inkább a kettő és fél liter az átlagos szükséglet. De testsúlytól, napi aktivitástól, külső hőmérséklettől (a nyári kánikulában jóval több vízre van szükségünk a rosszullét elkerülése érdekében) és a szervezet aktuális állapotától is függ a vízszükséglet.
Nézzük, hogyan változik a napi vízszükségletünk a súlyunkkal: egy 50kg-os embernek 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Ehhez képest egy 70 kg-os ember ideális vízfogyasztása 3 liter naponta és egy 100kg-os emberé már 4,5liter.
Ha betegek vagyunk, több folyadék kell a szervezetnek, mivel erőteljesebben dolgozik, küzd a kórokozók ellen, munkálkodik a regeneráción. Ha lázasak vagyunk, többet izzadunk, ha megy a hasunk, vagy semmi nem marad meg a gyomrunkban, hatalmas mennyiségű folyadék ürül ki a szervezetünkből, ezt mindenképpen pótolni kell.
A legjobb megoldás, ha felkelés után legalább 2 dl vizet magunkhoz veszünk, majd a nap folyamán kortyolgatunk, hogy ne hagyjuk szomjazni a szervezetünket.


Vízmérgezés?!

Igen, jól olvasod. Vannak (igaz nagyon kevesen), akik a másik végletbe tartoznak. A túl sok vízfogyasztás sem egészséges, sőt egyenesen káros lehet a szervezetre. A vesék óránként maximum 1 liter vizet tudnak feldolgozni, ezért ha többet fogyasztunk ennél, akkor csak a vesénket terheljük túl, arról nem is beszélve, hogy felboríthatja a sóháztartásunkat. Mik a tünetek? Fejfájás, erős szomjúságérzés, hányinger és súlyosabb esetben egyensúlyzavarok és kóma is lehet a túl sok vízfogyasztás eredménye. Persze nem kell megijedni, ez óránként másfél liter folyadék elfogyasztása után jelentkezhet.
Hogyan tartsuk meg az egyensúlyt, mennyi vizet igyunk? Figyeljük meg szervezetünk reakcióit, vegyük észre, mennyivel energikusabbak lehetünk, ha elegendő vizet fogyasztunk.

i