Diétázni, de hogyan?

2023-03-17 06:33
2023-03-21 19:14
FittSport
Diétázni, de hogyan?

Nehéz kiválasztani az ideális diétát, hiszen manapság rengeteg tippel, trükkel találkozhatunk, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól, vagy ha csupán szeretnénk egészségesebben táplálkozni és élni, azaz életmódot váltani. 

Van olyan diéta, amely az illető hormonrendszeri sajátosságait veszi figyelembe, van olyan, amelynél a szénhidrát fogyasztást kell mellőzni, van ún. szétválasztó diéta, vagy szakaszos koplalás és még sok-sok irány. Egy dolog ezek alapján biztosan megállapítható: a fogyókúra és az egészséges testkép állandóan napirenden van a mai világban, és szinte képtelenség eligazodni a rengeteg választási lehetőség között. Ami azonban fogódzót jelenthet az az, hogy a mozgást nem hagyhatjuk ki a sorból. Nézzük, melyek azok a fontos szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha belevágunk egy komolyabb diétába!

Célok, elképzelések meghatározása

Ahhoz, hogy helyesen tudjunk diétázni fontos lehet akár szakemberrel is konzultálni. A helyes terv megalkotásában egy személyi edző segítségére számíthatunk.

Fontos kitűznünk elérhető célokat, akár szakaszosan, rövidebb időintervallumokra is. Hány kilótól szeretnénk megszabadulni? Nem mindegy, hogy pár kilóról van szó, vagy több tíz kiló súlyfelesleg van rajtunk. Ez utóbbinál mindenképpen javasolt az orvosi kivizsgálás, diabetológiai tanácsadás mielőtt belevágunk az életmódváltásba. Sőt, extrém sok súlyfelesleggel küzdünk, akkor az sem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, hiszen ebben az esetben a durva cardio mozgás nem tesz jót sem a keringésnek, sem pedig az izületeknek: célszerű inkább lassú sétát, gyaloglást választanunk, így szervezetünk fokozatosan hozzászokik a terheléshez és amint megszabadultunk pár kilótól, jöhetnek a kissé nehezebb mozgásformák, akár a szobakerékpár, vagy biciklizés a szabadban. Ugyanez a fokozatosság vonatkozik a táplálkozásra is. Ne kezdjünk drasztikus éhezésbe, mert szervezetünk egy idő után ismét elkezd felhalmozni, vagy a koplalás következtében fellépő falási rohamainknak nehezen tudunk majd ellenállni. Tehát fontos a rövid és hosszútávú célok meghatározása. A legjobb, ha találunk egy olyan személyi edzőt, aki a táplálkozás meghatározásában is segít, hiszen különféle edzésformákhoz különféle fehérje és vitaminbevitel szükséges, nem árt, ha tisztában vagyunk ezzel. Már csak azért is fontos a szakember segítsége, mert sokan hosszú évek kihagyása után szeretnének őrült tempóban sportolni és fogyni, ami szintén nem jó ötlet. Rendkívül fontos a fokozatosság, így elkerülhetjük a sérüléseket és nem kell hosszabb kényszerpihenőt tartanunk!

Étkezés, diéta, életmódváltás

Ahhoz, hogy helyesen tudjunk diétázni fontos lehet akár szakemberrel is konzultálni. A helyes étrend kialakításában érdemes dietetikus tanácsát kérni.

Talán a legnehezebb, hogy a testünknek, lelkünknek megfelelő étkezési szokásokat vezessünk be, amelyet hosszútávon tudunk tartani, sőt változatos is, tehát nem unjuk meg egy hónap alatt. Természetesen az alapokkal mindenki tisztában van, ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, kerüljük a cukros és zsíros ételeket, és az üdítőket (szintén a sok cukor miatt). Az alapok lefektetését követően azonban sok mindentől függ a sikeres fogyás, amely ideális esetben izomtömeg növeléssel is jár, de legalábbis a meglévő izomtömeg megtartásával. Az sem mindegy, hogy milyen korban vagyunk, hiszen a hormonális változások is hatással vannak az életvitelünkre, emésztésünkre. Számít, hogy eddig mit és mennyit sportoltunk, hogyan étkeztünk. Nem véletlenül használjuk az „életmódváltás” szót, mert ideális esetben ez az elhatározás nem csak rövid időre szól, hanem be kell épülnie a mindennapjainkba. Elhatározás és elkötelezettség kérdése, hogy mennyire vagyunk kitartóak. Fontos, hogy ne csüggedjünk, ha éppen stagnál a súlyunk, vagy nem fogyunk: tudatosítsuk magunkban, hogy egy folyamatról van szó, élvezzük a napi sikereket, a mozgást, az egészséges ételek főzését. Próbáljunk ki új recepteket, lepjük meg családunkat is új ételekkel, finomságokkal.

Kulcsszó: következetesség

Ahhoz, hogy helyesen tudjunk diétázni a legfontosabb alapelv a következetesség. Fontos, hogy egyaránt tartsuk magunkat a kitűzött szabályokhoz és célokhoz.

Szuper, és hatékony eredményeket lehet elérni, ha következetesek vagyunk, ehhez fontos, hogy tiszteljük önmagunkat és valós, reális célokat fogalmazzunk meg, tűzzünk ki magunk elé. Sikereket akkor érünk el, ha türelmesek vagyunk, nem erőltetjük a drasztikus változásokat, mert sokszor egészségtelen megoldásokhoz vezethetnek. Ne féljünk segítséget kérni másoktól, legyen akár egy személyi trénerünk, vagy egy edzőtársunk, keressük a motivációt minden pillanatban, szerezzünk inspirációt a szakirodalomból, hiteles forrásokból. Fontos, hogy ne üljünk fel a pillanatnyi trendeknek, diéta divathullámoknak, mert minden ilyen változás alapja az egészséges táplálkozás és a mozgás. A többi már csak finomhangolás kérdése, amellyel a hatékonyságot növelhetjük. Sportoljunk minél többet, sokszor elég egy nagy séta, vagy akár napi húsz perc edzés, ezekkel is óriási eredményeket lehet elérni. Egy dolgot biztosan nyerünk az életmód váltással: mégpedig egy egészségesebb testet és pozitívabb mentális állapotot!

 

i