Edzőgépek a nők szolgálatában

2017-11-11 05:02
2020-05-03 12:45
FittSport
Edzőgépek a nők szolgálatában

A testmozgást és a testépítést csak felületesen ismerők gyakran élnek abban a tévhitben, miszerint a nők számára az alakformáláshoz és a fogyókúrához egyáltalán nem ajánlottak az edzőgépek. Ez azonban óriási tévedés, hiszen a közhiedelemmel ellentétben az ezek a gépek messze nem csak a férfiak esetében használhatóak nagy sikerrel, hanem természetesen a gyengébbik nem számára is.

Súlyos tévhit az edzőgépek kapcsán

Rengetegen ugyanis úgy gondolják, hogy az edzőgépek csak arra szolgálnak, hogy hatalmas izmokat növesszenek használóikon, férfias alakot varázsolva ezzel a nők számára, ami óriási tévedés, hiszen kisebb súlyokkal és megfelelő edzőgépekkel olyan páratlan minőségű alakformálás indítható be, amihez foghatót semmi mással sem idézhetünk elő.

Milyen edzőgépek használhatók a hölgyek számára is?

A tökéletes alak gyors és hatásos elérésének érdekében lássuk a három legjhatékonyabb edzőgépet!

Erőkeret

Az erőkeret, vagy más néven guggoló keret elsőre talán egy rendkívül egyszerű edzőgépnek tűnik, azonban rengeteg változatos gyakorlatot kivitelezhetünk a segítségével, méghozzá a guggolástól kezdve a fekve nyomásig bezárólag. Az erőkeret kifejezetten azok számára ajánlott, akik formás popsira és lábakra vágynak, mindezt ugyanis rendkívül egyszerűen elérhetik ezzel a masinával. Ehhez nem kell mást tenni, csak vállszéles terpeszben elhelyezkedni, a vállakkal megtámasztani a rudat, majd miután begyakoroltuk a mozgást – lehetőleg súly nélkül, egyenes háttal –, jöhetnek az első súlyok is. Nem kell rögtön a legmagasabb szinten kezdeni, ezáltal 10 kiló bőven elegendő kezdésnek, nőként ugyanis a cél nem az izmok drasztikus megnövelése, hanem inkább azok formálása, amit kisebb súlyokkal, ámde sok ismétléssel érhetünk el. A keret egyébiránt a felsőtestet is meg tudja mozgatni, csak feküdjünk be alá úgy, hogy a rúd vállvonalba kerüljön, és végezzünk kitolásokat, ezzel erősítve a mellizmokat.

Lábtoló gép

A lábtoló gép szintén nagyszerűen alkalmazható abban az esetben, ha szeretnénk fenekünket és lábizmainkat megerősíteni, méghozzá pofonegyszerű módon. Használatához nem is kell mást tennünk, mint leülni a székbe – megtámasztott derékkal –, majd miután megkapaszkodunk a kezeinkkel, a lábunkat derékszögben támasszuk meg. Ez a kiinduló helyzet! Ha ezt felvettük, feszítsük meg a farizmainkat, majd toljuk el magunkat úgy, hogy a fenekünk ne emelkedjen el a széktől, és toljuk magunkat addig, amíg a lábunkat teljesen ki nem nyújtottuk. Ha visszaengedtük magunkat, végezzünk ebből is legalább háromszor tíz ismétlést.


Lábtolót használó nő
Kép forrása: Pixabay.com 

Evezőgép

Az evezőgépről sokan azt hiszik, hogy egy tipikusan férfias masina, ami nem igaz, hiszen a nők számára is elengedhetetlenül fontos a jó alak elérésének érdekében a megfelelő kar- és háterősítés. Ehhez a legideálisabb pedig az evezőgép, amely nem csak nagyon gyorsan, hanem igazán látványosan is formál. Lényeges azonban a helyes használat, amihez először megtámasztjuk a lábunkat a falon, megkapaszkodunk a fogódzkodón, és egyenes háttal húzni kezdünk a hasunk vagy a mellkasunk magasságába, majd lassan visszaengedjük a súlyt. Ebben is törekedjünk a kis súllyal kivitelezett, ámde gyakori ismétlésekre.

Ha részletesebben szeretnél olvasni az evezőgép helyes használatáról, kattints!

i