Életmódváltás és stresszcsökkentés: a fitnesz szerepe a mentális egészség javításában

2023-09-08 18:19
2023-09-08 18:48
FittSport
Életmódváltás és stresszcsökkentés: a fitnesz szerepe a mentális egészség javításában

Mondanunk sem kell, az általános egészség túlmutat a fizikai egészségen: szorosan hozzátartozik a mentális és pszichés jólét is. Nem véletlen az elcsépelt mondás sem: ép testben, ép lélek. Ha valaki rendben van mind testileg, mind lelkileg, egyszerűen kiül az arcára, a kisugárzására és nyilvánvalóan, ennek köszönhetően, a teljesítményére, a társas kapcsolataira is. Ő lesz az, aki kívülről azt a hatást kelti, hogy bizony neki rendben van az élete.

És itt most nem magára a boldogságra gondolunk - fontos megérteni, hogy a boldogság „csupán” hangulat, ami ideig-óráig tart, emiatt sokkal fontosabb elsajátítani a pozitív gondolkodást, hozzáállást, ami nem pillanatokról szól, hanem egy komplett életvitelről. A pozitív gondolkodás pedig gyakorolható, hiszen, ha jobban belegondolunk, ugyanannyi energiánkba kerül jóra és rosszra is gondolni. A pozitivitás nem csak gondolatokból fakad, hanem bizony cselekvésekből is: mindaddi,g amíg tudod, hogy van választásod, tudsz változtatni, tehát cselekedni, addig biztos, hogy meg fogod találni a legnehezebb helyzetekből is a kiutat, van okod pozitívnak maradni.

Tudtad, hogy a negatív gondolatok, ezáltal a stressz is gyakorlatilag mérgezik az agyadat, sőt mi több a testedet is?

Bizony, az agy olyannyira rugalmas, hogy mind pozitív, mind negatív gondolatok hatására az agysejtek közötti kapcsolatok átalakulhatnak, módosulhatnak. Így tehát a hosszú távú stressz vagy tartósan negatív gondolkozás hatására az agyban olyan folyamatok indulhatnak el, amelyek befolyásolják az agysejtek közötti kapcsolatokat.

A negatív gondolatok és stresszhatások az idegsejtek hírvivő molekuláinak egyensúlyát is befolyásolhatják. A stressz során felszabaduló hormonok és ingerületátvivők - például kortizol és glutamát - az idegsejtek elágazó nyúlványainak és az idegsejtek találkozási helyeinek a sérüléséhez vezethetnek, sőt, mi több, gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. Ezek a sérülések pedig negatívan fognak hatni az agysejtek közötti kommunikációra és az agyi struktúrákra, ennek következtében pedig a hangulatra, érzelmekre és a kognitív funkciókra.

Tehát, ha mindig csak negatív dolgokat nézel, hallgatsz és még a gondolataid is negatívak, engeded, hogy úrrá legyen rajtad a stressz, hatalmas bajban vagy - így igencsak könnyű egy ördögi körben találnod magad.

Mi köze mindennek a sporthoz?

Lássuk be, társadalmunk irdatlan stresszes. A napi robot, a társas kapcsolatok hiánya, az örökös teljesítménykényszer, az egészség romlása mind-mind csak olaj a tűzre. Mindezt megfűszerezi az online világ térhódítása, a mindenhonnan is zúduló reklámok tömkelege, napi rövid videók tökéletes emberek tökéletes életéről, amitől aztán végképp képes az ember önértékelése és önbizalma a béka feneke alá süllyedni.

Azonban egy dolog biztos: a cselekvés, a tudatosság segít abban, hogy megszabadulj az önvádtól és megtaláld a hitet magadban (jajj, de kis szentimentális… vagy mégsem?!)

A jó hír ugyanis, hogy ugyanúgy, ahogy a negatív gondolatok képesek negatív irányba elvinni az agy működését, képesek pozitív irányba is eltolni azt. Ha azt mondod: oké, eddig és nem tovább, életmódot váltok! Hetente többször sportolok, sőt mi több megválogatom, hogy mit eszem, mivel táplálom a testem, azzal felelősséget vállalsz magadért, a felelősségvállalás pedig szabaddá tesz. Később pedig meglesz ennek az eredménye, mind külsőleg, mind belsőleg. Ráadásul a tervezés, a változás öröme, mind-mind pozitívan hat majd a gondolataidra is.

Tehát első és legfontosabb: turbózd fel az egészségedet, mind fizikálisan és mentálisan is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kiadd magadból a stresszt. A stresszkezelés egyik legjobb és legegyszerűbb módja a mozgás.

Stresszkezelés sporttal és életmódváltással

Sosem létezett hatásosabb dolog a stressz kezelésére, mint maga a mozgás.

A stressz, mint tudjuk, irdatlanul negatívan befolyásolhatja a mentális és fizikai egészséget is, azonban a rendszeres testmozgás, a fitnesz segít ezt megakadályozni, kezelni. Sőt, mi több, a sport nem csak a stresszcsökkentés, a mentális egészség javítása, de az életmódváltás egyik alappillére is.

Gondolj csak bele, mégis min stresszel a legtöbbet az ember? Vagy a múlton rágódik, vagy a beláthatatlan jövőn agonizál, szorong, gyakorlatilag alig él a jelenben és akkor is gyakran csak a negatívumokat látja. A sport ezzel szemben teljes mértékben visszahúzza a koncentrációt, a figyelmet a jelenbe, általa végre képesek leszünk csak az adott pillanatnak élni, amivel máris a sokat tehetünk a mentális egészségünkért, a pozitív agyi struktúrák kiépítéséért.

Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy olyan sportot válassz, ami abszolút leköti a figyelmed!

Valakinek ilyen a kültéri futás, biciklizés, mert közben figyeli a tájat, alkalmazkodik a környezethez. Másnak ugyanez teljesen monotonnak számít és inkább nehéz súlyok emelgetésével adja ki magából a feszültséget. De megint másnak lehet, hogy jobban bejönnek a küzdősportok, ahol azonnal (szó szerint) megérzi, ha figyelme elkalandozik. A labdajátékok és csapatsportok abszolút behúzzák a fókuszt a jelenbe, gyakorlatilag az ember folyik az eseményekkel, ráadásul egyes (vicces) momentumok külön gondoskodhatnak a jó kedvről. Nyilván az is elképzelhető, hogy a befelé figyelés, a tudatos izomrelaxáció, kontrakció és ezekhez kapcsolódó mély lélegzetvételek vezetnek valakit az abszolút megnyugváshoz és stresszoldáshoz.

De ne zárjuk ki a különböző sportok váltogatását sem, nem muszáj egyetlenegy sportágnál leragadni. Hiszen a stressznek is léteznek különböző típusai és fokozatai, amihez feltehetőleg más-más sport fog dukálni. Ráadásul minden kipróbált új dolog, új impulzust fog adni az agynak, teret engedve a jó érzésnek és a pozitív gondolatoknak.

Apropó, Te mikor próbáltál ki utoljára valami újat?

Az új dolgok kipróbálása nem csak újrahuzalozza az agy boldogságérzetét befolyásoló idegszálait, de olyan hormonokat szabadít fel, mint az endorfin, dopamin, szerotonin, amelyek mind felelősek az örömérzetért, pontosan úgy, mint ahogy maga a sport is.

Az edzések során a test mozgása és a fizikai aktivitás ugyanúgy olyan hormonok felszabadulását serkenti, mint az endorfin és más boldogsághormonok. Ezek a vegyi anyagok pozitív hatással vannak az agyra és a hangulatra, segítve a stressz leküzdését és a mentális állapot javítását.

Az endorfin és boldogsághormonok szerepe

Az edzések során a test fizikai terhelésének következtében (nevezhetjük pozitív stressznek) az endorfinok szintje emelkedik. Ezek az endogén opioidok nem csak fájdalomcsillapító hatással bírnak, hanem a stressz és szorongás ellen is hatékonyan küzdenek. A testmozgás és a sportolás során felszabaduló egyéb boldogsághormonok, mint például a dopamin és a szerotonin, szintén pozitív hatással vannak a hangulatra és a mentális állapotra. Ezáltal a rendszeres testmozgás segít csökkenteni a stresszt és javítani a mentális egészséget.

Pszichológiai előnyök és praktikus tippek

Mint láthatod, a sportolásnak számos pszichológiai előnye van. Elősegíti a pozitív gondolkodást, önbizalmat ad és javítja a testképet. A kitartás és célok elérése csak tovább erősíti az önbecsülést és stressztűrő képességet. A csoportos sportok vagy edzések társaságot biztosítanak, amely további mentális jólétet, örömöt eredményezhet.

Végezetül, íme néhány praktikus tipp a stresszkezelés és életmódváltás megvalósításához:

  1. Kezdd kis lépésekkel: ne vágj bele hirtelen túl nagy terhelésbe, kezdd kisebb lépésekkel, hogy idővel beépíthesd az edzést a mindennapi életedbe.
  2. Válassz olyan tevékenységet, amit élvezel: legyen az futás, jóga, úszás vagy bármi más, olyan mozgásformát válassz, amit szívesen csinálsz és leköti a figyelmed.
  3. Határozz meg reális célokat: állíts fel reális és elérhető célokat, és ünnepeld meg a kisebb mérföldköveket.
  4. Mozogj rendszeresen: próbáld megtartani az edzés rendszerességét. A heti néhány alkalom is jótékony hatással lehet.
  5. Szerezz új impulzusokat: ne félj kipróbálni különböző mozgásformákat és edzésprogramokat.
  6. Gondolkodj a jelenben: próbáld a tudatodat a mostban tartani és megélni a jelent.
  7. Zabolázd meg a gondolataidat: amint elcsípsz egy negatív gondolatot, írd felül három pozitívval.
  8. Fogyassz egészséges ételeket: egészséges ételek egyenlő egészséges gondolatok.

Az életmódváltás és a rendszeres testmozgás összességében a legjobb eszköz a stresszkezelésre és a mentális jólét javítására. Az endorfinok és boldogsághormonok felszabadulása, valamint a sportolás pszichológiai előnyei összehangolva segíthetnek a stressz csökkentésében, a mentális egészség javításában és az életmód pozitív irányú változtatásában. Az egészséges test és elme egymást támogatva járulhatnak hozzá a kiegyensúlyozott és boldog életvitelhez.

 

i