Hogyan használjam? Terítéken a Scott-pad

2017-09-12 04:09
2018-10-29 22:25
FittSport
Hogyan használjam? Terítéken a Scott-pad
A Scott-padot (vagy más néven bicepsz padot) sokszor emlegetik, de nem biztos, hogy mindenki ismeri, az meg pláne nem biztos, hogy mindenki tudja, hogyan kell rendeltetésszerűen használni. A hivatalos definícója ennyi csupán: Kis ülőkével rendelkező edzőpad, ami gyakorlatvégzés közben a felkart 45 fokos szögben megtámasztja. A nevét Larry Scottról kapta (az első Mr. Olympia), akinek ez a 45 fokos pad volt a kedvence az összes edzőpad közül és rendszerint ezt használta a bicepsze erősítésére, valamint népszerűsítette is.

Scott-padon épült bicepszKép forrása: Pixabay.com


Scott-pad használat

A Scott-pad használata roppant egyszerű, de sajnos számos hibát lehet felfedezni az edzőtermekben, mivel nem mindenki figyel oda a gyakorlatok helyes kivitelezésére, csupán kényelembe helyezi magát a padnál és nekiáll emelgetni a súlyokat. A gyakorlatok helyes kivitelezése csupán annyiból állna egyébként, hogy a Pad mögötti kicsi széken elhelyezkedünk és kézbe vesszük a súlyzót. Érdemes edzőpartnerrel edzeni, aki segíteni tud a súly kézbeadásával és a letételnél is.

A felkarunkat helyezzük rá a padra, lehetőleg teljesen feküdjön rá, a súlyt mindkét karunkkal egyszerre emeljük, addig, amíg a bicepszünk az alkarunkhoz nem ér, majd lassan engedjük vissza. Nagyon fontos, hogy ne nehezedjünk rá egyik karunkra se jobban, mint a másikra. A súlyt egészen addig emeljük, míg az el nem éri a bicepszet. Ha nincs edzőpartner, biztonságosabb egykezes súlyzókkal edzeni, először az egyik, majd a másik karra. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy a gyakorlatokat, lassú, ívelt mozdulatokkal hajtsuk végre. A párnázott alkartámasznak köszönhetően nem terhelődik a gyakorlat végrehajtása során a könyök.


Csigás vagy szabadsúlyos?

A szabadsúlyos Scott-paddal szemben sokan a csigás változatot részesítik előnyben, mert a csigás gépeknél a terhelés az egész mozdulat alatt állandó, míg a szabadsúlyos Scott-padon végzett gyakorlat közben a az alsó ponton roppant nagy az ellenállás, a felső ponton már igen alacsony, a bicepsz viszont csak a középső ponton dolgozik. Lényegében ez a szabadsúlyoknál mindig előfordul. Eredmény szempontjából azonban semmi különbség nincs, a csigás megoldás és a hagyományos csupán annyiban különbözik, hogy a csigás Scott-pad használatakor az alkar egy kontrollált mozgást kap. Az eszközzel egyébként nagyon sokféle bicepszedzés variáció érhető el, de a legfontosabb az, hogy biztonságosan és szakszerűen végezzük a gyakorlatok mindegyikét.


Gyakori hibák

A Scott-pad használatnál a legtöbbször látott hiba az, hogy a súly, amellyel az adott illető dolgozni akar, meghaladja az aktuális edzettségi állapotát. Sokan azt gondolják, hogy a Scott-pad nyújtotta alátámasztás nagyobb súly mozgatását teszi lehetővé. A valóság az, hogy az alátámasztás sokat segít a súly megemelésénél, ezért érezhető tévesen úgy, hogy nagyobb súly is könnyedén mozgatható. Ha a padra támaszkodva a testünket használjuk és nem csupán a bicepszet, valóban lehet nagyobb súlyt is emelgetni, de ez egyrészt csalás, másrészt egészségtelen is. Nem hatékony, ezt tessék elfelejteni és a megfelelő súlyt használni.
i