Ismeretlen eredetű csukló- vagy könyökfájdalom?

2021-02-19 23:02
2021-02-19 23:06
FittSport
Ismeretlen eredetű csukló- vagy könyökfájdalom?

Előfordult már hogy nem tudtál tenyerelni, mert annyira fájt a csuklód? A kilincset is nehéz volt lenyomni, pedig nem is csináltál semmi mérvadót vagy kiugrót - legalábbis emlékeid szerint bármi megterhelőt? Természetesen ezt a felsorolást folytathatnánk igaz lehet ez a vállakra, a derékra stb.

Ismerős Neked az a fogalom, hogy ismétlődő terhelés miatti sérülés angolul Repetitive Strain Injury?

Próbálj ki egy egyszerű tesztet: Emeld fel a kezed magad mellé (megadom magam kéztartás). Most hajtsd hátra a kézfejed és kezd el billegtetni az ujjaidat gyorsan, mintha gépelnél, de végig maradjon fent a kezed és hátra hajlítva a csuklód. Próbáld ki 3 percig. Mérd az időt!

Mit érzel?

Elkezd fáradni a kezed, aztán elkezd égni az alkarod, a csuklód környéke, később pedig már a könyököd is ég és fogadjunk nem csinálod 3 percig, mert ahhoz túlságosan is fáj. Pontosan ez történik, amikor sokat gépelsz, egerezel.

A csukló hátra feszül, ami az alkarban alapból folyamatos izomfeszülést eredményez, majd további terhelésként hozzájön az ujjak emelgetése, tovább terhelve az alkar izmait. Ez az ismétlődő mozdulat megy végbe a nap folyamán, a hét napjain. Az első időszakban még nem igazán jár fájdalommal, valamennyire kompenzálja a tested és van ideje az izomnak relaxálni, de minél gyakrabban, minél hosszabban ismétlődik meg ez a mozdulatsor, anélkül, hogy lazítással vagy ellenoldali izommunkával átdolgoztatnád, annál valószínűbb, hogy előbb utóbb terhelésre fájdalommal fog reagálni vagy folytonos fájdalmat fogsz érezni az érintett ízületek környékén. Lényegében ezt jelenti az ismétlődő terhelés miatti sérülés, a dózis apró de rendszeres.

Mit tudsz tenni?

Használj csukló támaszos egérpadot / billentyűzetet, vagy süllyesztett billentyűasztalt!
Ha erre nincs lehetőséged, dolgoztasd, tornáztasd meg az alkarod ellenoldali izmait, illetve masszírozd, lazítsd át az alkarod.

Ehhez mutatunk néhány videós tippet!

1. Csukló behúzás súlyzóval 

2. Madzagos súly feltekerése felfelé néző tenyérrel 

3. Kézi súlyzó beforgatás 

4. Alkar izmok nyújtása 

5. Alkarizmok masszázsa tömör gumilabdával

 

i