Miért együnk lencsét?

2016-01-11 09:29
2018-10-06 07:39
FittSport
Miért együnk lencsét?
Az újév egyik tradicionális étele a lencse. Általában szilveszterre és az újév első napjára szokás készíteni, igaz mára már sokan nem is ismerik ezeket a szokásokat. A lencse viszont nem csupán anyagi jólétet jelent, sőt leginkább nem erről van szó a valóságban, nem emiatt érdemes fogyasztani. Számtalan jótékony hatása van, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étel, ráadásul költségkímélő, könnyen elkészíthető és roppant mód ízletes is.

Már az ókorban is ismerték és szerették a lencsét, a Biblia is több helyen tesz róla említést, melyek bizonyítják, hogy már akkoriban termesztették a lencsék nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztották. Valószínűleg először Görögországban, majd Bulgáriában lett ismert, a rómaiak rendszeresen sütöttek belőle kenyeret is.

Első egészséggel kapcsolatos konkrét összehozása Hippokratesznél jelenik meg, aki májbajokra kívánta alkalmazni, de a rómaiak is számos betegségre javasolták a rendszeres lencsefogyasztást.

A középkorban a lencse leértékelődött, a szegények ételének tartották egészen addig, míg XV. Lajos felesége divatba nem hozta újra. A közel keleten ma legalább ötven fajtáját termesztik és fogyasztják rendszeresen, az egész világon alapélelmiszernek számít és már szinte mindenhol kapható, termeszthető.

Nemrégiben lett népszerű, a kiemelkedően egészségesnek számító vöröslencse, mely először ritkaságnak számított, de most már, népszerűsödése okán szinte minden nagyobb közért kínálatában megtalálható. A vöröslencse kisebb szemű és narancssárgás vöröses színű élelmiszer, elkészítése egyszerű, íze sokak számára kedvelt. Amerika kissé kivételt képez, ugyanis ez ez egyetlen hely, ahol nem túl népszerű étel, de azért itt is fogyasztják és megtalálható bizonyos áruházak polcain.

A különböző kutatások bizonyították, hogy a lencse kiváló antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Különböző antioxidáns vegyületeket tartalmaz, ezek azért jelentősek az egészségmegőrzés szempontjából, mert a szabadgyököket megkötik, így a betegségek kialakulását nehezítik.

A lencsében nagy mennyiségben kimutatható a C-vitamin, az E-vitamin, a glutation, és sok más fenolos vegyület. A szépségápolásban is szerepet játszhat a lencse, mivel a ráncosodásért nagyban felelősek a szabadgyökök és ezek megkötése révén a bőr rugalmasságát is elősegíti a lencse.

A lencse immunerősítő hatása is közismert, mert néhány vegyülete képes stimulálni azokat az immunanyagokat, melyek például a vírusok elleni védelmet biztosítják az emberi szervezet számára. A cukorbetegek számára is fogyasztható, sőt ajánlott étel a lencse, mivel a lencse keményítőjéből sokkal kevesebb szőlőcukor szívódik fel, mint más növények keményítő tartalmából.

Ebből következik, hogy a lencse nem emeli meg olyan mértékben a vércukorszintet, mint mondjuk a kukorica vagy a búza, vagy az ezekből készült kenyér, pékáru, bármely étel. Mindezek ellenére a lencse könnyen emészthető és csak túlzott fogyasztása esetén jelentkezik a puffadás.

i