Miért is olyan jó dolog a futópad?

A futópad egy népszerű fitnessgép, ami minden fitness terem kínálatában szerepel. A futás alapvető tevékenység, amit nem csak sportként űz az ember, de sokszor van rá szükség más téren is. Régebben sokkal fontosabb volt, hogy gyorsan fusson az ember, amikor még el kellett menekülni a vadállatok elől vagy épp egymás elől, vagy meg kellett fogni a vacsorára szánt zsákmányt.

A futópad támogatásával otthonunkban végzett futással a pszichés és mentális állóképességünk is javul, nemcsak a fizikai.

A futópad gyakorlati haszna a modern városi életmódot követők számára

Mára ezek háttérbe szorultak (szerencsére), de akkor is fontos, hogy megfelelő ideig, megfelelő tempóban tudjunk futni. Miért is? Mert a futás, akár a szabadban, akár otthon végezzük, egy olyan aerob gyakorlat, ami az egész testre kihatással van. Gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a regenerálódást pont emiatt, és pont emiatt javítja a keringési rendszerek egészségi állapotát, növeli a szellemi teljesítőképességet és csökkenti a stresszt.

Persze ennek is, mint szinte minden másnak, van egy másik oldala:

  • A futásnál a negatívumokat nem pont a tevékenységben kell keresni, hanem inkább abban a személyben, aki végzi vagy végezni akarja.
  • Azok, akinek az izületei nem engedik, bizony nem fognak tudni úgy futni, hogy az ne rontson az izületeik állapotán.
  • Nyilvánvaló a nagy túlsúllyal élők esetében is az a helyzet, hogy a futás több kárt okoz, mint hasznot.

Futópad - az otthoni futás előnyeiért

A futópadok viszont sok esetben jó alternatívaként szolgálhatnak annak, aki kemény terepen nem tud, vagy nem akar futni.

A futópályákat manapság már nagyon kellemes, puha anyaggal, közismert nevén rekortánnal (ez az elnevezés az első, ilyen jellegű burkolat gyártójáról ragadt az anyagra) látják el, amin a boka, a térd izületei nem ütődnek oly nagy erővel egymáshoz, így egy fokkal biztonságosabb a futógép modelleken végzett futás.

Ám ez még mindig kevés, ha a futópad előnyeivel vetjük össze:

  • Minél profibb a futógép, annál kiválóbb rezgéscsillapítóval látják el.
  • Még a rekortánnál is ruganyosabb lesz így a futógép felülete, amint futhatunk, ezzel pedig fokozottan védve vannak az izületeink.
  • A futópad annak is lehetőséget nyújt a futásra, aki nem szeretne, vagy nem tud a szabadban futni, az is kiélvezheti eme tevékenységet, hiszen az otthonában, bármikor, bármilyen öltözetben ráállhat és más edzhet is.
  • A futópad másik nagy előnye, hogy a fokozat állítható, a dőlésszög szintén, így nagyon komolyan kontrollálható az edzés, pláne, hogy a legtöbb futógép kapaszkodójába pulzusmérőt szerelnek be, amivel a kardio vagy intervallum edzések is tökéletesen kordában tarthatók.


Aki futni szeretne, de nincs alkalma kint vagy nem megfelelő számára a talaj, de még nincs eltiltva a sporttól, szerezzen be futógép modellt, így a futás élménye és eredménye ugyanúgy elérhetővé válik számára, mint másoknak, akik kimennek a rekortánra, esetleg terepre.

i