Néhány alapvető jóga tipp kezdőknek

2021-05-28 20:33
2021-05-28 20:33
FittSport
Néhány alapvető jóga tipp kezdőknek

A jóga már kialakulása óta nagy népszerűségnek örvend. Mai rohanó világunkban egy kicsit hátrébb szorult, ám újra kezd „feljönni”. Ennek oka az, hogy az embereknek szükségük van valamire, ami a mindennapos stresszt jó közérzettel váltja fel és fizikai, szellemi, lelki egészséget eredményez, viszonylag kevés idő és energia ráfordítással.

A jóga nem egy nehéz dolog, otthon is érdemes kipróbálni.

Íme néhány tipp a kezdők számára:

  • Türelem, fokozatosság: A jógában nagyon fontos a türelem és az, hogy ne akarjunk mindjárt mindent azonnal. Legyen türelmünk magunkhoz, mert a fejlődés nem abban mérhető, hogy két nap alatt már tudunk stabil ülőhelyzetben ülni, hanem abban, hogy jóga közben magunkkal foglalkozunk, lecsendesedik az elménk és bizony folyamatosan fejlődünk, nem baj, ha néha ez a fejlődés csak kis mértékű. A gyakorlatoknál fontos, hogy ne legyen fájdalmas és kényelmetlen, ezért nem szabad erőltetni, hanem fokozatosan kell haladni.
  • Stabil ülőhelyzet: A jóga alapja, hogy meg tudjunk ülni az úgynevezett stabil ülőhelyzetben. Erre érdemes időt szánni és fokozatosan kialakítani, hogy könnyen elérjük ezt a pózt és kényelmesen meg tudjunk ülni benne hosszú időn keresztül is akár. Ez a stabil ülőhelyzet többféle is lehet, de az egyiket mindenképpen el kell sajátítani, mert a prána légzés és a meditáció ezek egyikében valósul meg a legjobban.
  • Bemelegítés: A jóga, bár nem egy megerőltető izomedzés, ugyanúgy igényli a bemelegítést, mint bármely más sport. Megvannak a sajátos bemelegítő gyakorlatok, de a jóga sem filozófiáját, sem gyakorlatát tekintve nem kizárólagosít semmit, így a saját bemelegítési módszereinket is alkalmazhatjuk.
  • Eszközök: Bár a jóga eszközök nélkül is teljes, nem árt néha használni ezt-azt a jobb fejlődés érdekében, vagy azért, mert bizonyos gyakorlatok még nem mennek segítség nélkül. A jógamatrac, vagy fitneszszőnyeg alapvető. Ez lényegében egy kényelmi megoldás, de például a stabil üléseknél is jobb, ha nem a kőkemény, hűvös talajon kell a térdünket vagy bokánkat fektetni, némi nyomás alatt. A tenyér is jobban szereti ezeket a rugalmas, de nem túl puha anyagokat. A fitneszlabda is nagy segítség lehet különböző nyújtásoknál vagy bizonyos izmok erősítésénél, de a BOSU párnát is hatékonyan lehet használni. A jóga- vagy pilatespárna szintén jó kis eszköz.
  • Rendszeresség: A jógában fontos a rendszeresség, így a szervezet rá tud állni a ritmusra és folyamatosan regenerálódik, egyre jobbá válik. Heti egy alkalom már nagyon jót tesz, azonban ha csak hébe-hóba járunk jógázni, nem segítünk sokat magunkon. A legideálisabb a heti minimum kettő, de akkor huzamosabb ideig tartó vagy a három átlagos egyórás jógázás akár fitnesz teremben, akár személyi edzővel akár csak úgy otthon. Aki teheti, iktassa be a reggeli programjába, hiszen a reggelek a legkritikusabbak és ha ilyen kellemes és hasznos tevékenységgel kezdjük, jól fog indulni a nap.
A legjobb ajánlataink

i