Nyaralás és kalóriaégetés? - nem lehetetlen!

2020-06-27 23:41
2020-07-09 11:06
FittSport
Nyaralás és kalóriaégetés? - nem lehetetlen!

Egyáltalán könnyebb nyáron fogyni, mint télen? Általában véve igen. Gondolj csak bele, nyáron előtérbe kerülnek a könnyedebb ételek, kevesebb kalóriadús fogást kívánsz a meleg miatt, a hosszabb nappaloknak köszönhetően sokkal aktívabban élsz, nem gubózol úgy be, mint télen. Sokkal több mozgalmas, kültéri programon tudsz részt venni és még sokáig sorolhatnánk a nyár előnyeit. 

De akkor miért van az, hogy a nyaralás során mégis felkúszhat egy-két sunyi kiló?

Sajnos a szervezetednek teljesen mindegy, hogy Te éppen nyaralsz, ő továbbra is ugyanúgy fog reagálni az energiatöbbletre, mint bármelyik hétköznap: ha több kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz, a tested máris elraktározza azokat a zsírdepókba és hízni fogsz. Lehet, hogy nem eszel többet, de mondjuk több alkoholos italt iszol, mint például az energiadús cukorbomba-koktélok, és máris észrevétlenül több kalóriához jutottál. És nem mellesleg, ha ez párosul egy inaktív vízparti heverészéssel, esélyed sincs elégetni ezeket a kalóriákat, tehát megintcsak: hízni fogsz.

Három lehetőséged van, hogy ezt megelőzd: vagy figyeled, milyen ételeket/italokat veszel magadhoz, vagy aktívan nyaralsz vagy a kettőt együtt alkalmazod. Segítségül összegyűjtöttük Neked, melyik aktív tevékenységgel átlagban mennyi kalóriát tudsz elégetni. Ezek átlagos becslések, hiszen az energiafelhasználás mértéke nem csak az egyéni adottságodtól függ, hanem attól a teljesítménytől is, amennyit beleadsz egy-egy ilyen tevékenységbe.

Csobbannál végre a medencében vagy a tengerben?

Bátran vesd bele magad, úszásnemtől függően 350-500 kcal veszteséggel is tudsz számolni.

Ha nem félsz a mélységtől, szívesen alámerülnél és megnéznéd testközelből a tenger élővilágát, akkor készülj legalább -350-400 kcal-val.

A tavalyi évben robbant be a köztudatba a SUP-ozás, ami nem csak egyensúlyérzékednek tesz jót, hangulatodat is fokozza. Kezdőként bátortalanabb, lassabb evezésekkel elégethetsz körülbelül 250-350 kcal-t, de ez az érték, ha már egészen profi vagy és intenzíven kiveszed a részed a mozgásból, meg is duplázódhat. Hasonlóan a kajakozás-kenuzáshoz vagy sárkányhajózáshoz, ahol 280-340 kalóriát semmisíthetsz meg.

Ha kicsit extrémebbre vágysz, legyen az vízisí vagy szörfözés, kalóriák tekintetében 200-400 kcal deficittel számolhatsz. 

Egy könnyed frizbizés, tollaslabdázás a parton 200-250 kcalt emészt fel.

Szereted a csapatsportokat? Nincs is jobb a homokban egy intenzív strandröplabdánál, ahol egyénenként 420-520 kcal-t is felhasználhattok. 

Ha szívesen ismersz meg új helyeket, cirkálsz a városban vagy a természeti adottságok között, kényelmes tempóban 380-480 kalóriának inthetsz búcsút, természetesen itt nem a nagy szintkülönbségű és 80-100km-es túrákra kell gondolni, ahol 22 óra alatt 5000 kcal is megszökhet.

De ha szeretnél igazán kirúgni a hámból és táncolni egy nagyot, 1 óra folyamatos intenzív mozgással, 530 kcal-t is kitáncolhatsz magadból. 

Egy szó, mint száz, a nyaralásod alatti étkezés fontos, de ami még fontosabb: érezd jól magad és töltsd aktívan!

i