Sport és vashiány

2015-10-01 11:28
2018-10-06 07:39
FittSport
Sport és vashiány
A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mivel ez szállítja a vérben az oxigént, nélküle lényegében fulladás következne be. A vashiány tipikus tünete a fejfájás, fülzúgás, szédülés, a koncentrációs képesség csökkenése, folyamatos álmosság. A sportolók esetében még az is, hogy hiába edzenek keményen, vashiányos állapotban nem fog növekedni a teljesítményük. A tünetek nyilvánvalóan az oxigénhiányos állapotból fakadnak, az pedig csak akkor alakul ki, ha a szervezetben vashiány lép fel.

A változatos táplálkozás hatalmas szerepet játszik a vitaminhiány és a vashiány elkerülésében is. A zöld leveles ételek, mint a sóska és a spenót vagy más néven paraj nagy mennyiségű vasat tartalmaz, ám ezek vastartalmát a szervezete nem tudja olyan hatékonyan hasznosítani, mint a vörös húsokból származó vasat.

Ennek egyik oka, hogy a növényi eredetű vas felszívódásához állati eredetű fehérjére, zsiradékra van szükség. A másik ok, hogy a húsokban lévő vérfesték, mely megköti a vasat, így képes oxigént szállítani, kötött formában van jelen, így könnyebben szívódik fel.

Sportolók esetén a vasszükséglet nagyobb mértékű, mert az izzadás által és a vörösvérsejtek mechanikai sérülése miatt a vasveszteség a többszörösére növekszik. Emiatt a sportolóknál viszonylag gyakori a vashiányos állapot. Felnőttként leginkább a nők vannak kitéve a vashiánynak, mert a menstruációs vérzéssel nagy mennyiségű vas is távozik a szervezetükből.

Ekkor nagyon fontos a vas pótlása, sőt már előtte érdemes akár csak tabletta formájában is, de valahogyan pótolni. A fogyókúrák, különböző diéták és méregtelenítő kúrák során is előfordulhat, hogy kiürülnek a vasraktárak. Erre nagyon oda kell figyelni és a táplálkozást úgy beállítani, hogy ez ne következhessen be.

Rengeteg táplálékkiegészítő van forgalomban, melyek a különböző vitamin és egyéb hiányokat hivatottak pótolni. Szedésül nagy segítség, ám a kiegyensúlyozott, megfelelő táplálkozást semmi sem képes hatékonyan pótolni.
Az RDA azaz a Javasolt Napi Beviteli érték (Recommanded Dietary Allowance) megadja, hogy egy felnőtt személynek az adott vitaminból mennyire van szüksége naponta.

A vas pótlása az alábbi élelmiszerekből, alapanyagokból lehetséges: marhavér, mák, kakaópor, szezámmag, kagyló, pisztácia, sóska, rozspehely, élesztő, mandula, paraj, dióbél. A vasra vonatkozó RDA 15 mg, melyet például egy közepesen átsült marhaszeletből, 25 dkg kagylóból vagy 45 dkg parajból lehet pótolni.

A felsorolt ételeket nem nehéz beleilleszteni a napi táplálkozásba, így a vashiány elkerülése egyáltalán nem nagy feladat, tessék rá odafigyelni, főleg, ha sportolunk, mert akkor még ennél többet is érdemes bevinni.
i