Sportóra a kontrollált testmozgáshoz

2015-06-13 15:20
2020-04-06 07:23
FittSport
Sportóra a kontrollált testmozgáshoz

Egyre nagyobb divat a fittség. Szerencsére sokan kezdik felismerni, hogy az egészségnél kevés fontosabb dolog létezik, hiszen, aki egészséges, az jól érzi magát testileg és lelkileg egyaránt, kevésbé stresszes, nem bántják izületi panaszok, gyengeség, fáradékonyság.

Hogyan végezhetünk otthon kontrollált, mégis hatékony edzést?

Ezek a dolgok az élet minden területére rányomják bélyegüket. Ha azonban folyamatosan megfelelő testmozgást végzünk, a betegségektől és a rossz közérzettől, levertségtől is megszabadulunk. Nem az a lényeg, hogy nagyon intenzív, ájulásig hajtott tamepóban edzzünk, mert az lehet, hogy az elenkező hatást fejti ki.

Az elérni kívánt céltól függ, hogy milyen intenzitású, tempójú edzést kell végeznünk

A kellő intenzitást ki lehet nagyjából számolni, ám a pontos adatok nagy segítséget jelentenek ebben is. Az edzésekhez éppen ezért elengedhetetlen a sportóra használata.

A sportóra nyomon követi:

  • az edzés intenzitását,
  • a megtett távolságot,
  • az elégetett kalóriát,
  • figyeli a pulzusszámot.

Konkrétan az aktivitásról ad képet, attól függően, milyen típusú órát választunk. 

Milyen típusú, edzést támogató sportórák közül választhatunk?

Számtalan eszköz elérhető a sporteszközök piacán:

Ezen kívül számos eszköz programozható úgy, hogy napi, heti, havi szinten tanácsokat adjon az kívánt aktivitás eléréséhez. A sportóra nem divat, nem úri szeszély, hanem egy hasznos eszköz. Ha van lehetőség hatékonyabbá, professzionálisabbá tenni edzéseinket, miért ne éljünk vele?

Milyen problémát okozhat például sportóra hiányában, a nem kontrollált edzés?

A rosszul végzett edzés, legyen szó aluledzettségről vagy túledzettségről, csupán időpocsékolás, rosszabb esetben káros. Azzal, hogy a sportóra nem egy csúnya elektronikai eszköz, hanem egy meglehetősen jó megjelenésű, mutatós kütyü, az esztétikai érték növelésével is motivációt ad az eszköz. (Manapság nagyon odafigyelnek arra, hogy a funkciókon kívül a megjelenései megkapó legyen.)

Ezek az esztétikai szempontból is értékes sportórák, aktvitásmérők:

  • nagyrészt akkorák, mint egy átlagos karóra,
  • kijelzőjük legtöbb esetben LED,
  • a szíjjuk kényelmes.
  • több színben, több mintával kaphatók, így mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelő darabot.


A bonyolultabb órák esetében érdemes először pontosan áttanulmányozni a használati útmutatót, vagy tanácsot kérni valakitől, aki használ hasonlót, így használhatjuk ki maradéktalanul az eszköz minden hasznos funkcióját.

i