Súlyzókészlet erőnléti edzésekhez

2015-06-06 09:04
2018-10-29 22:25
FittSport
Súlyzókészlet erőnléti edzésekhez
Az erőnléti edzések egyik legfontosabb eszköze a súlyzó. Egy darab vagy egy pár nem elég annak, aki komolyan szeretné nővelni erőnlétét. Különböző nagyságú súlyokkal kell dolgozni, különben egy idő után már nem lesz fejlődés. Ez az idő eléggé rövid, napokról beszélünk. A súlyzókészletek éppen ezért a legideálisabbak. Ha jó készletet választunk, akkor megalapozhatjuk évekre a fejlődésünket. Sőt, a súlyzókészletek könnyebb darabjai kardio edzésekhez, szálíkásításhoz kitűnően alkalmasak. A súlyzókészlet alapfelszereltsége a konditermeknek, a női fitnesstermeknek egyaránt. A szép karok, mellizmok, hát formálásában ezek az eszközök tudnak segíteni.

Attól függetlenül, hogy az erőnléti edzések legjobb eszközei, nagyon egyszerű darabok. Éppen ezért a testedzésben használt legősibb eszköztípus, melynek mára különféle, korszerű változatát dolgozták ki. Egy súlyzón nyilván nem lehet sokat variálni, de a fogásán, a méretén, formáján nagyon sok változtatást lehet eszközölni.

Vannak női és férfi súlyzókészletek, ezeknek nem csak kinézete, de nyilván a súlya is más. A női izomzat alapvetően nem olyan erős, mint a férfiaké, így a könnyebb darabok vannak terítéken a női készletekben, ám nyilván minden súlyzó unisex, hiszen az a lényeg, hogy az aktuális erőnléthez képest fejlődést érjünk el vele. Ezt egy rózsaszín 10 kilóssal ugyanúgy meg lehet tenni, mint egy szürke 10 kilóssal.

A súlyzókészletek kortól, nemtől függetlenül mindenki számára hasznosak. A karok ereje a mindennapokban is fontos, hiszen mozgatni kell dolgokat, megemelni, elpakolni, hazacipelni. A súlyzókészlettel karban lehet tartani magunkat, kis helyet foglalnak és értékül nem kopik. Régebben ezek egybeöntve készültek, mint a mesében a golyós végű súlyzó. Ma már sokféle formában kaphatók.

A kis súlyzók általában fixek, de a nagyobb, komolyabb darabok súlyzórúdból és tárcsákból állnak. A tárcsákból nyilvánvalóan több is van, hogy ezeket levéve, felpakolva csökkeneteni vagy növelni lehessen a súlyt. A tárcsák általában 2 és 15 kg között mozognak.

A súlyzókat leginkább vasból készítik, a kisebb darabokat bevonják valami puha, jó tapintású anyaggal, a nagyobbak esetében legtöbbször a sima fémet kell fogni, ezért elkél hozzá a sportkesztyű. Érdemes készletben vásárolni a súlyzókat, hiszen olcsóbb, mintha egyenként vennénk meg őket és így biztosan jól variálhatók.
i