Súlyzós edzés gyerekkorban: hasznos vagy korai?

2017-12-19 10:22
2019-03-27 07:27
FittSport
Súlyzós edzés gyerekkorban: hasznos vagy korai?

A gyerekek szeretik utánozni a felnőtteket, szeretnék anyu vagy éppen apu példáját követni. Pont ezért történhet meg az is, hogy amikor a nagy és erős apa elindul a konditerembe, a kisfia is követni szeretné. Engedhetjük vajon a gyereknek, hogy velünk jöjjön és a futógépen játszadozzon? A végső döntést mindenki egyedül hozza meg, hiszen legjobb tudomásom szerint egy konditeremből sincsenek kitiltva a gyerekek, viszont egy biztos: a súlyzók és edzőgépek egytől egyig felnőtt méretekre lettek szabva, ahogy a súlyzós edzés átfogó, tervezett programjai is.

A súlyzós edzés nem gyerekeknek való sport

A súlyzók és edzőgépek, szobakerékpárok, futópadok, evezőgépek mérete és kialakítása mind felnőtt felhasználók igényei szerinti, gyerekek számára nem igazán használhatóak. A legnyilvánvalóbb veszély, hogy a nehéz és kemény súlyzórudakkal, súlyzótárcsákkal a gyerekek komoly sérüléseket szenvedhetnek, pusztán csak azzal, ha mondjuk a lábukra ejtik a súlyt. A gyakorlatok szabálytalan kivitelezése is sok sérülés, baleset forrása lehet.

Mikor lehet elkezdeni a súlyzós edzés bevezetését?

Általánosan elfogadott megállapítás, hogy 13 éves kor alatt a test egyáltalán nem alkalmas súlyzós edzésre, mert ekkor még az idegrendszeri alapjai sincsenek meg és nyilvánvaló, hogy a gyerek még növésben van, teste még alakul, alkata még nem nyerte el a felnőtt korára jellemző formáját. Ekkor a súlyzós edzés nem csak haszontalan, de kockázatos is, mert deformálhatja a testet és hátráltathatja a növekedést. A kamaszkor idejéig az izmok fejlődése nagyon csekély, hiszen az izomnövekedésben fontos szerepet játszó hormonok csak a kamaszkorral kezdnek el termelődni. Ekkortól elméletileg el lehet kezdeni a súlyzós edzést, de jobb kivárni azt a néhány évet, amíg befejeződik a test növekedése és az ifjú elérte azt a testmagasságot, amitől valószínűleg már nem lesz magasabb. Innentől már nincs akadálya a súlyzós edzés bevezetésének. Hogy ez az állapot mikor következik be, az egyénileg változó, van, aki már 15-16 évesen megáll a növekedésben, de néhányan még 18 éves kor fölött is nőnek egy keveset. 

Súlyzós edzés - a türelem útja

Mielőtt ez bekövetkezne, egészségesebb, ha a gyerekek súlyzók nélkül edzenek. Amennyiben mindenképpen edzőtermi edzésre vágynak, akkor sem kell súlyokat emelgetniük, a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat nyugodtan végezhetik, tolódzkodhatnak, húzódzkodhatnak, végezhetnek felüléseket, és használhatják a futópadot vagy a szobabiciklit is.

A súlyzós edzés elkezdésekor ügyelni kell a fokozatosságra és a szabályosságra, akárcsak a felnőtteknél. A kezdő fiatalok gyorsa
n és eredményesen fejlődnek, de tudatlanságuk és tapasztalatlanságuk számos probléma forrása lehet. A rosszul végrehajtott gyakorlatok lassítják, hátráltatják a fejlődést, hosszú távon sérülésekhez vezethetnek. Az ebben a korban még szükségtelen táplálékkiegészítők használata mellett a szteroidok meggondolatlan kipróbálása is súlyos következményekkel járhat. Ezért a kezdőknek, különösen ha fiatalok, mindenképpen ajánlott a tapasztaltabb, megbízható mentorok segítsége.

 

Gyerek edzés

 

 
i