Tippek a feszesebb fenékért

A feszes fenék nem csupán egy álom, hanem igenis elérhető mindenki számára, csak éppen meg kell érte dolgozni. Nyilván nem mindenkinek ugyanannyi időt vesz igénybe, de az itt felsorolt néhány hasznos tanácsot megfogadva az eredmények hamarabb észrevehetőek lesznek rajtunk mint gondolnánk.

A fenék formálásának titka, hogy nem elég a fogyókúra, keményen meg is kell dolgozni érte.

Hasznos gyakorlatok a feszes fenékért

Szerencsére számos olyan gyakorlat létezik, amelyek kiválóan formálják a fenekünket. Ezek közül gyűjtöttünk most össze párat, a teljesség igénye nélkül, amelyekkel gyakrabban találkozhatunk. Vannak köztük eszközt igénylő gyakorlatok, illetve olyanok is amik könnyen, akár az otthonunkban, segédeszközök igénybevétele nélkül könnyen kivitelezhetőek.

Eszközt igénylő gyakorlatok

A futás nemcsak nagyszerű kardioedzés, de jó hatásfokkal formálja a fenék izmait is.

A csigás gépen végzett lábemelés hátra az egyike azoknak a gyakorlatoknak, ami rendkívül hatásos a farizomra:

 • A kivitelezés során a nehézségi szintet különböző súlyok használatával pontosan meg tudjuk határozni. 

Az edzőgépen végzett kardióedzések közül popsira igazán hasznos mozgás a futópados, és a szobakerékpáros edzés:

 • A futópadnál érdemes egy kis lejtőt is beállítani magunknak, mert ezzel jobban tudunk dolgozni a fenékre.

Ha van lehetőségünk ezeket a gépet akár az otthonunkba is beszerezhetjük:

 • lábtoló géppel végzett gyakorlatok szintén jól megmozgatják a farizmot, bár ezeket valószínűleg inkább konditermekben tudjuk csak elvégezni, hiszen egy ilyen gép helyigénye és ára is igen jelentős.

A különböző lábemelés gyakorlatok is nagyszerűen edzik a fenék izmait.

 

Otthon könnyen elvégezhető gyakorlatok

A guggolás egy olyan alapgyakorlat, mely kifejezetten jól formálja a feneket:

 • A mozdulatot saját testsúllyal vagy kézi súlyzók segítségével is el lehet végezni. 
 • A guggolás kivitelezése során figyeljünk arra, hogy a testsúlyt a sarok feletti részre helyezzük és tartsunk széles terpeszt.

A másik nagyon hasznos gyakorlat az egylábas csípőemelés fekvő helyzetben:

 • Kezdőknek inkább a kétlábas verzióval érdemes kezdeni, mert az könnyebb gyakorlat. 
 • Kivitelezéskor nem szabad túlemelni a csípőt, illetve ügyelni kell arra, hogy a lábszárak és a comb derékszöget zárjanak be. 
 • Ennél és az előző gyakorlatnál is először érdemes begyakorolni a feladatot, majd amikor már szabályosan megy akkor lehet nehezíteni rajta.

Ha farizom edzéséről van szó, akkor nem szabad, hogy a felsorolásból kimaradjon a kitörés:

 • Ennek számos könnyebb és nehezebb változata is létezik. Igénybe lehet venni hozzá súlyzót, padot vagy TRX heveder felszerelést is. 
 • A kitöréseknél vigyázni kell arra, hogy a mozdulatot egyenes háttal végezzük, illetve, hogy a térdeink nehogy kiforduljanak. 
 • A gyakorlat során fontos, hogy figyeljünk arra, hogy amikor lefelé haladunk akkor kell beszívni a levegőt, majd mikor felegyenesedünk akkor kell kifújni azt.

A fenék izmainak formálásában jó hatásfokkal működnek a guggolás és a kitörés gyakorlatok.

A fogyókúra nem elég a fenék formálásához

Az étkezésünkre való odafigyeléssel ugyan eltűnhetnek a felesleges kilók, vagy azok egy része, azonban aktív mozgás nélküli fogyás hatására szöveteink meglazulnak, így nem érjük el a várva várt hatást. Vékonyabbak leszünk azonban ehhez nem párosul automatikusan feszes fenék.

Ne csak a fenékre koncentráljunk

Ha csak magára a fenékre koncentrálunk, annak az lesz az eredménye, hogy nem fejlődik arányosan az alkatunk. A feszes fenék pedig megfelelő arányú derék és alaktalan vállak nélkül furcsán fog kinézni. Ne hanyagoljuk hát el a többi izmunkat sem! A valóságban egyébként sem életszerű az, hogy csak egy bizonyos helyen fogyjunk vagy erősödjünk, ugyanis szinte az összes gyakorlat (valamilyen szinten) több izomcsoportot is megmozgat egyszerre.

Az apróságok is segítenek

Nem csak a nagy dolgok járulhatnak hozzá a feszes fenékhez, hanem a sok, látszólag kis dolog is hozzásegíthet minket a célunk eléréséhez.

Teával a narancsbőr ellen  

A narancsbőrnek sok kiváltó oka lehet, de a felszámolásához hozzájárulhat néhány igazán hatékony gyógytea. 

 • A mezei zsurló például erősíti a kötőszövetet és a vese működését elősegíti. 

 • Tisztító hatása miatt pedig a csalánlevélből, máriatövisből vagy a gyömbérből készült tea könnyítheti meg a dolgunkat.

Lépcsőzés

Liftezés helyett választhatjuk mondjuk a lépcsőzést, amely önmagában is egy kellemes mozgásforma és igazán könnyen kivitelezhető akár nap mint nap, munkahelyünkön vagy otthonunkban egyaránt.

A lépcsőzés nagyon hatékonyan formálja nemcsak a fenék, hanem a csípő és a comb, valamint a vádli izmait.

Stresszcsökkentés

Sokan nem is gondolnák, hogy a stresszes életmód nem csak a mentális egészségünkre van hatással, hanem a zsírsejtek elraktározódását is segíti, ezzel pedig az elhízást támogatja. A stresszt azonban szintén csökkenthetjük különböző gyógyteák fogyasztásával vagy illóolajok használatával, de a sportolás is pozitívan hat a stressz csökkentésére.   

Ha kiegyensúlyozott életre és igazán formás, feszes fenékre törekszünk, akkor érdemes betartani a fent említetteket, hiszen mindezek együttes hatásának segítségével már nem is olyan nehéz elérnünk a várva várt eredményt. 

 

 

i