15 perc reggel, hogy fittebb legyen a nap

„Bal lábbal kelt.” –szokták mondani arra, aki morcos. Nos, hogy melyik lábunkkal kelünk fel, az teljesen mindegy, ám az ébredésünk minősége és az első fél óra nagyban befolyásolja napunk további alakulását. Aki rosszul ébred, és a reggele is kellemetlen, az nehezen örül a nap kihívásainak, közérzete valószínűleg nem lesz ideális. Ezen könnyű segíteni, ha elvégzünk némi nyújtást reggel. A nyújtás mellé egy kis kellemes mozgás is társulhat. Ha testünk kinyújtózik, olyan, mintha fellélegezne. Könnyedebbé válik, így nem teherrel a hátunkon indulunk neki a következő 16-18 órának. Vannak, akik nem korán kelő típusok vagy éppen későn feküdtek, esetleg front van, akármi.

A szervezet sokszor nem képes azonnal a megfelelő üzemmódba kapcsolni magát, így az energikusság még csak a kanyarban sincs. Nagy az esély arra, hogy egy ilyen reggel után a nap hátralevő része sem lesz jobb.

Ne hagyjuk! Reggel egy kényelmes helyen, mondjuk szőnyegen, kezdjük el megmozgatni magunkat fentről lefelé haladva. Érdemes a légzéssel kezdeni, hiszen az élet alapja az anyagcsere és levegő nélkül bírjuk a legkevesebb ideig. Néhány lassú, de mély lélegzet telipumpálja a testet oxigénnel, kezdődik az ébredezés. Aztán jöhet egy jó kis nyakkörzés, nyak megnyújtása minden irányba. Ezt követik a vállak, a csukló. Lejjebb indulva derék és csípő, lábak, térd, boka.

Ha ez megvolt, rázzuk le magunkat, egy fél perc helyben futás, csak úgy lazán, majd nyújtsuk meg minden tagunkkal. Ha ez megvolt, igyunk egy pohár vizet, aztán kávé vagy tea, ki mit szokott és kezdődhet a nap. Sokkal jobb érzés lesz így elindulni a munkába vagy elvinni a gyereket az oviba, de még a sima házi teendőknek is jobb kedvvel állunk neki.

Ez a negyed órát igénylő tevékenység a nap bármely szakában felébreszt és ellazítja a görcsös izmokat. Aki ülő munkát végez az szánjon erre naponta többször időt. Szükséges. Nem csupán jobban érezzük magunkat aktuálisan, hanem hosszú távon az egészségünket is befolyásolja.
i