Amit a folyadékpótlásról tudni kell

Állandóan hallani arról, hogy a folyadékbevitel mennyire fontos. Nem csak a sportolók, de mindenki más számára is. Napi szinten átlagosan kettő liter folyadékra van szüksége a szervezetnek. Sportolás közben, után ez a mennyiség sokkal több is lehet, mivel az izzadással elveszített folyadék nem kicsi mennyiséget jelenthet bizonyos mozgásformák esetén. Miért is oly fontos a folyadékbevitel és milyen irányelveket kell szem előtt tartani a témában, mik a folyadékhiány tünetei? Íme a válaszok.

Testünk 60%-át víz alkotja, mely fontos szerepet játszik a hűtőrendszerünkben, tápanyagot szállít a szöveteken keresztül és biztosítja a vér megfelelő koncentrációját. A szervezet folyadékhiánya nem csak a sportteljesítményt csökkenti, de a mindennapi életben nyújtott teljesítményt is visszaveti. Kevéssé ismert tény, hogy nagy mennyiségű folyadékvesztés a hőháztartásunk zavarát, azaz hőgutát is okozhat.

Gyakori hiba, hogy az ivást összekötik a szomjúságérzettel. Nyilván inni kell, ha szomjasak vagyunk, de nem csak akkor kell inni, mert a szomjúságérzet már a súlyosabb folyadékhiány jele. Fontos odafigyelni, hogy egész nap, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, függetlenül attól, hogy épp nem vagyunk szomjasak. Egy-két korty könnyen lecsúszik és máris egészségesebbek, hatékonyabbak vagyunk.

Mikor az energiaszükséglet megnövekszik, a folyadékigény is megnő. Ez kemény fizikai megterheléskor, például sportolás közben következik be. A folyadékot pótolni sportolás előtt, közben és után is fontos. Futás közben például 10 Celsius fokon óránként akár több mint 1 l vizet is veszíthetünk, amit sürgősen pótolni kell, hiszen iszonyú nagy mennyiségről beszélünk. Minden olyan esetben, mikor a sport 1 óránál hosszabb ideig tart, óránként 1-2 dl vizet meg kell inni közben.

A dehidratáció számos tünetet produkál: fáradtság, étvágycsökkenés, kipirult bőr, fejfájás, sötét, erős szagú vizelet, hőmérséklet-intolerancia. Ha ezeket észleljük, azonnal kezdjük el pótolni a folyadékot, hogy szervezetünk újra megkapja a megfelelő működéshez szükséges alapokat. Ha a víz pótlását követően is fennállnak az említett tünetek, valószínűleg komolyabb problémáról van szó, így orvoshoz kell fordulni.

Egy egyszerű kis tünet is jelezhet nagy bajokat, melyek a szervezetben lappangnak. Igaz, hogy ezeket a folyadékpótlással nem lehet meggyógyítani, de mindennemű gyógyulási, védekezési folyamathoz vízre is szükség van. A szervezet sokkal ellenállóbb, sokkal erősebb és „öngyógyítóbb”, ha biztosítva vannak a működéséhez szükséges feltételek.

A jó minőségű folyadék (tiszta víz) vagy sportolóknál, esetleg kirándulás, túra, fizikai munka közben megivott sportitalok is kiváló minőségű folyadékpótló lehetőségek, melyek még az elvesztegetett sókat, vitaminokat is képesek pótrolni.
i