A bemelegítés felmelegít

Az edzések előtti bemelegítés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Minden esetben kell bemelegítést végezni, mert a hirtelen végzett edzés káros lehet az ízületek, sőt az izmok és szív számára is. A lassan beköszöntő hidegek aktuálissá teszik, hogy ismét rátérjünk a bemelegítés problémájára. A bemelegítés az őszi és téli időszakban még nagyobb jelentőséget kap, mivel a hidegben az izmok, az erek sokkal jobban összehúzódnak. A táguló erek, az ellazult izmok nem túl hatékonyak, ám ha a hideg miatt az ember teste mondjuk úgy, elgémberedik, az edzés és a fejlődés lelassul. Nagyon fontos, hogy, ha hidegben edzünk, sokkal nagyobb gondot fordítsunk a bemelegítésre.

A bemelegítés során a szervezet felkészül a terhelésre, beindul a keringés, felpezsdül az egész szervezet. Ha csak ímmel-ámmal melegítünk, az edzés első része még mindig nem lesz teljesen hatékony. És persze a komfortérzet szempontjából sem elhanyagolható, hogy fagyoskodva, gunnyadtan kezdjük-e el a futást vagy túrázást, biciklizést, vagy pedig már felélénkült keringéssel, kimelegedve iramodunk neki.

A felkészített izomzat, a gyorsabban áramló vér, ezáltal a jobb anyagcsere és oxigénellátás lehetővé teszi, hogy már az edzés kezdetekor is a teljes hatékonysággal dolgozzunk, és közben komfortosan érezzük magunkat. A hidegben történő edzés megfázáshoz vezethet, ha nem ésszel csináljuk. A megfelelő öltözet szükséges, ugyanakkor nem pótolja a bemelegítést, ahogy a bemelegítés sem pótolja a melegítőfelsőt, a vastagabb talpú cipőt és a sálat, sapkát.

Az ember a talpán és a feje búbján veszít a legtöbbet a testhőből, így ha van rajtunk sapka, már egy kicsivel jobban érezhetjük magunkat és nem hűlünk ki. A bemelegítés ebben is segítséget nyújt. Ha szabadban edzünk, akkor érdemes azonnal bemelegíteni, ahogy kilépünk a lakásból.

Erre nagyon hatékony a gyorsa séta vagy a kocogás az edzés helyszínére, ott pedig a dinamikus nyújtás, egy kis alapgyakorlat, kocogás, majd pedig jöhet a tényleges edzés, immár teljesen felkészülve, felmelegedve. Azok, akik az őszi és téli edzést inkább kihagyják, mert a hidegben nem sok kedvük van nekiállni, próbálják legalább egyszer ki azt, hogy jól bemelegítenek.

Meglepődve fogják tapasztalni, hogy öt perc után már sokkal jobban fogják érezni magukat és megjön a kedvük az edzéshez.

A hidegebb időszakok lassú fejlődése miatt panaszkodóknak szintén ajánlott a hatékony bemelegítés, hiszen ezzel elérhető, hogy az edzés egyetlen perce sem menjen veszendőbe és teljes hatást gyakoroljon az adott izomcsoportra vagy arra, amiben fejlődni szeretne az illető.

i