A téli szabadtéri futás kellékei

Miért ne lehetne télen is a szabadban járni, edzeni, futni? Csupán a hideg és a szürkeség nem lehet oka a lustálkodásnak. A friss levegő kiemelten fontos, a szabadban végzett testmozgás sokat ad hozzá az egészségünkhöz, közérzetünkhöz, ezért csak néhány előkészületet kell tenni, és a tél nem lehet akadály. Mi az elődleges fontosságú? Betegen, lázasan vagy megfázva ne menjünk ki futni! A második, hogy mindig gondoskodjunk arról, hogy ha beizzadunk, akkor ne maradjon rajtunk sokáig az izzadt holmi, mert hamar lehűl, és könnyedén megfázhatunk.

Éppen ezért nem érdemes messzire menni, vagy pedig egészen hazáig, nagyobb pihenő nélkül tessék futni. Fontos az is, hogy télen is gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről, hiszen a vérkeringés megfelelő működésének egyik alapfeltétele, hogy a szervezet megkapja a megfelelő mennyiségű folyadékot.

Télen, mivel kevesebbet izzadunk, nem szükséges meginni a nyári mennyiséget, azonban az edzéskor ajánlott, sőt szükséges mennyiség nem kihagyható. Ha nagyobb futást tervezünk, akkor vigyünk magunkkal legalább vizet, de a sportitalok a legjobbak erre a célra. A szénhidrát pótlásáról is fontos gondoskodni, hiszen a szervezet a hidegben jobban fűt, erre a célra sok energiát használ el.

Nagyon fontos rendesen felöltőzni. Nem lehet kiemelni egyetlen ruhadarabot sem, mert ha a fej, a lábak vagy épp a felsőtest nincs megfelelően védve a hidegtől, már nagy bajban vagyunk. Na, azért nem kell arra gondolni, hogy egy kis hűvöstől azonnal lázasan esünk majd ágynak, de például a hóban való futásnál nagyon lényeges, hogy a cipő megfelelően vastag talppal rendelkezzen, és vízálló legyen, de azért mégis szellőzzön egy kicsit, nehogy a beizzadt lába hideg nedvességben ússzon, mire eljutunk odáig, hogy levehetjük a lábbelinket.

Érdemes recézett talpú cipőt választani, hiszen a hóban néha jég is előfordulhat és egy megcsúszás komoly balesetekhez vezethet. A megfelelő futónadrág is elengedhetetlen. A gyorsan száradó műszálas anyagok a legjobbak erre a célra. Az edzőholmit úgyis minden használat után ki kell mosni, így hát egyáltalán nem probléma, ha könnyebben lesz kellemetlen szagú edzés után. A felsőruházat legyen réteges.

Egy alsó, gyorsan száradó, a nadrágokhoz hasonlóan műszálas, testhezálló felső fölé egy melegebb, vastagabb holmit érdemes felvenni, erre jöhet a dzseki vagy a polár futófelső. A dzseki azért jó megoldás, mert a sportoláshoz kifejlesztett darabok szélállóak és sok esetben vízállóak, így egy kis hóesés után nem ázunk el, valamint a szél sem fúj át rajta, ami „elfújná” a testhőnket. A sapka, sál szintén nagyon fontos.

A testhő a fejünk búbján keresztül nagyon gyorsan távozik, így fontos melegen tartani ezt a részt. Az meg nagyon kellemetlen érzés, mikor úgy érezzük, lefagy a fülünk. A torkunkat is melegen kell tartani, nehogy köhögés legyen a vége. Nos, ha mindezzel megvagyunk, semmi bajunk nem lesz egy kis hóban futkározástól, sőt inkább jót is tesz.
i