A lépcsőzőgép és a taposógép közötti különbség

2017-08-11 04:52
2022-02-22 06:58
FittSport
A lépcsőzőgép és a taposógép közötti különbség

A legtöbben nem tesznek különbséget szóhasználatukban a lépcsőzőgép és a taposógép között. Még hivatalos, profi oldalakon is ezzel az azonosítással lehet találkozni. Tulajdonképpen elmondható, hogy e két elnevezés egymás szinonímájaként él a köznyelvben és a sport világának nyelvében is, de helytelenül.

Igazából a funkciót, használatot, célt tekintve hatalmas, majdhogynem teljes az átfedés a két szerkezet között, ám a konkrét tény az, hogy e két elnevezés nem egymás szinonímája, hanem valójában két különböző sporteszköz megnevezései. Ahogy a két említett szót, úgy magukat az eszközöket is számtalanszor nevezik meg tévesen. A taposógépet sokszor nevezik lépcsőzőgépnek és fordítva.

 

A lépcsőzőgép a vádli mellett a far- és combizom edzésében is kiemelkedő hatásfokkal működő edzőgép.

Tisztázzuk a félreértést!

A taposógép egy egyszerűbb eszköz, mellyel lényegében a járást lehet imitálni, de kissé intenzívebben, kisebb lépésekkel, mint ahogy a sétáláskor megszokhattuk. Használatakor nem emeljünk magasra a lábunkat, az egyszerűbb gépeknél ráadásul a lábujjak pozíciója nem is változik. Kisebb megterhelést jelent a farizomnak és a combizmot nem is tornáztatja meg nagy mértékben.

A lépcsőzőgép előnye

A lépcsőzőgép ezzel ellentétben a farizmot és a comb izmait is erősen munka alá vonja. A taposógép a vádli erősítésére is használható, ennél a gépnél viszont a vádli csak mellékesen kap terhelést. A lépcsőzőgépnél, ahogy a neve is mutatja, a lábat emelni kell, mintha lépcsőn haladnánk felfelé.

Amásik géphez képest a talp nagy utat tesz meg. A taposógépek egyszerűbbek, néha csak magából a talpat alátámasztó "taposandó" felületből és két, gumis madzagra illesztett fogantyúból állnak, míg a lépcsőzőgépek mutatnak némi hasonlóságot az elliptikus trénerekkel.

Bonyolultabb, erősebb kialakításuk van, méretre természetesen nagyobbak a taposógépeknél és fogófelületükbe már szinte mindig pulzusszámlálót építenek be. Vannak olyan gépek, melyekről első ránézésre nehéz eldönteni, hogy melyikek is a kettő közül, de használatuk egyértelműen eldönti a kérdést.

Ha azonban mégis tévesen neveznénk meg bármelyiket, nem fognak kinevetni, sőt, nem kell atomfizikusnak lenni, hogy kiszámoljuk, mennyi a valószínűsége, hogy a gép téves megnevezése után azt kapjuk, amire valójában gondoltunk, hiszen mostanában még a jobban hozzáértők sem tesznek különbséget. A két gép máshogy hat, így azzal azért tisztában kell lenni, hogy a magasra emelős vagy a taposós kell-e.

A legjobb ajánlataink

i