A megfelelő folyadékbevitel futáshoz

A szabadtéri mozgásformák legnépszerűbb képviselője a futás. A fogyni vagy csak sportolni vágyók nagy része dönt a futás mellett, mert azt gondolják, ez a legegyszerűbb, semmi nem kell hozzá, csak el kell indulni. Nos, ez bizony nem ennyire egyszerű. Sajnos a helyzet elszomorító, számos futó vagy másféle mozgást végző ember egyáltalán nem figyel oda arra, hogy az általa végzett mozgásforma milyen táplálkozást kíván.

A csekély folyadékbevitel népbetegség, vagy inkább világbetegség. A napi két liter víz elfogyasztása alapvető mennyiség lenne, de ha futásra adjuk a fejünket, akkor ezt a mennyiséget növelni kell. Az ivás nem csak futás előtt vagy után fontos, de közben is. Nem kell attól tartani, hogy kellemetlen lesz vízzel a gyomorban futni, meg sem fogja érezni senki, azt viszont annál inkább, ha dehidratálódik.

Futás közben az izzadás miatt dehidratáltság léphet fel, ami rossz hatással van a teljesítőképességre és az egészségre. Érdemes futás előtt egy órával nagyobb mennyiségű vizet bevinni, mondjuk 5-6 decilitert. Fontos, hogy a futás előtt és közben bevitt folyadék ne tartalmazzon koffeint, mert az gyorsítja az anyagcserét.

Futás közben húsz percenként 1-2 deciliter vízre szűkség van, mivel ennyi idő alatt használódik fel hasonló mennyiség a szervezetben. Abban az esetben, ha 90 percet meghaladó edzésről, futásról van szó, sima víz helyett ajánlott a sportital fogyasztása, mellyel pótolni lehet elveszített ásványi anyagokat. Futás után szintén inni kell, kisebb adagokban, sokat, egymás után.

Érdemes egy kis szusszanás után azonnal meginni 2 decilitert, majd öt-tíz percenként ugyanennyit, körülbelül 1 liter mennyiségig. Minden egyes kilogramm súlyveszteség 1 liter víz pótlását igényli. A futás utáni sötétsárga és szagos vizelet a folyadékhiány, azaz dehidratáltság biztos jele.

A megfelelő hidratálás nem egy apróság, alapvető életfeltétel, ne hozzuk magunkat hátrányba, csak mert lusták vagyunk erre odafigyelni!
i