Mire jó a méhpempő?

A méhpempő az egyetlen olyan természetes anyag, amely több mint 150 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Víztartalma kb. 66%, meghatározó összetevője a teljes értékű fehérjetartalma (18-25 %). A méhpempőnek számos jótékony hatása ismert. Sok országban, mint elismert orvosságot gyógyításra használják fel. Teljes joggal hívják a hosszú élet és termékenység elixírjének.

A friss Méhpempő világos sárga krémes állagú, később világosbarna színű áttetsző anyag (de ebben az állapotban hatóanyag tartalmának nagy részét már elveszíti). Sűrűsége hozzávetőleg megegyezik a méz sűrűségével és szagával. Savanyú és kissé fanyar ízű. Megtalálható benne számos olyan összetevő, amely az ember táplálkozásában létfontosságú. Összetétele nagyon gazdag, ezek együttes előfordulása végett tud olyan sok pozitív hatást gyakorolni az emberi szervezetre.

Fontos zsírsavak (mirisztint, palmitint, sztearint) vannak benne. A zsírok biológiai jelentősége igen számottevő. (antibakteriális, és az egysejtű lények elleni hatás, rákbetegség elleni védekezés stb.)

A méhpempőben ugyanazok a cukrok találhatóak, amelyek a mézben is: (fruktóz, glükóz, szacharóz, ribóz). Cukortartalmának legnagyobb részét a redukáló cukrok alkotják, cukortartalma azonban nagyon változó.
Majdnem minden vitamint tartalmaz, mégsem a vitaminok a fő hatóanyagai. Ugyanakkor megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin komplex: /tiamin (B1), riboflavin (B2), nikotinsav (B3), piridoxin (B6), inozitolt, biotin (B7) folsav (B9), kobalaminok (B12), pantoténsav (B5). De megtalálható benne a C-vitamin, A- és D-vitamin, E-vitamin. Nemrég fedezték fel K-vitamin, illetve P vitamin tartalmát.

Magas arányban tartalmaz gamma-globulint, mely serkenti az immunrendszert, így a szervezet hatékonyabban veszi fel a harcot a fertőzésekkel; különböző nyomelemeket (vas, réz, cink, fluor, jód, króm, szelén, mangán, nikkel, kobalt), természetes állapotban számos ásványi anyagot, (nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, szilícium és kén). Utóbbiak alapvető szerepet játszanak szervezetünk működésében, így az anyagcsere folyamat irányításában. Van néhány olyan összetevője, amely csak egészen kis mennyiségben található meg benne, de így is rendkívül fontos.

Az egyik legjelentősebb összetevője az acetilkolin, mely a központi idegrendszerben, ingerületátvivő anyagként működik. Az előagy acetilkolin termelő sejtjei, ha alul működnek, kialakul az Alzheimer-kór. Minél kevesebb az acetilkolin termelés annál súlyosabb az emlékezetvesztés. Az acetilkolinnak számos agyi funkcióban van szerepe. Kísérletek azt bizonyítják, hogy a méhpempő 1000-szer annyi acetilkolint tartalmaz, mint a méz. A Méhpempő tehát egy páratlan tápanyag. 

i