A mozgás még az ízületi gyulladásra is gyógyír

Ha valakinek ízületi gyulladása van, az bizonyára semmit sem kíván a pihenésen túl, holott a Northwestern Egyetem munkatársai egy kutatássorozat részeként bebizonyították, hogy a mozgás még erre a problémára is gyógyírt jelent, ezáltal kijelenthető, hogy például a térdek állapotán inkább a mozgás, és nem a pihenés javít egy ízületi gyulladás esetén. Noha a népi megfigyelés, sőt mi több, az orvostudomány is megfigyelte már korábban, hogy a mozgás jót tesz az ízületi gyulladásra, ellenben tudományos kutatás egészen mostanáig nem készült ebben a témában. Az egyetem munkatársai közel 1200 férfi- és női beteget vizsgáltak meg átlagosan 49 és 83 éves kor között.

A résztvevőket az alapján válogatták össze, hogy korábban röntgen, vagy valamilyen képalkotó vizsgálat segítségével már diagnosztizáltak náluk valamilyen ízületi gyulladást a térdben. Az orvosok még a tényleges kutatás előtt felmérték a betegek fizikai állapotát, ezen felül pedig azt is, hogy milyen gyorsan tudnak megtenni 20 métert, és hányszor tudnak felállni egy székből fél perc alatt a jelenlegi állapotukban mindenféle külső segítség nélkül.

A betegeknek ezen felül testükre rögzítve egy gyorsulásmérő szerkezetet is viselniük kellett egy hétig, avagy a vizsgálati időszakban, hogy a szakemberek pontosan nyomon tudják követni mozgékonyságukat.

Az eredményektől még a szakembereket is meglepték, hiszen azt tapasztalták, hogy azok az egyének, akiknek több mozgást írtak elő a kutatás idejére, azok sokkal jobb kórképet mutattak az ízületi gyulladás tekintetében, ellenben esetükben nem az előre kidolgozott, egyetlen időpontra koncentráló edzésprogram, hanem az egész napra elnyújtott, többszöri edzés és mozgás volt hatékonyabb.

A szakértők így azt javasolják az ízületi gyulladástól szenvedők számára, hogy amennyiben tehetik, akkor legalább óránként mozogjanak egy kicsit ahhoz, hogy panaszaik enyhülhessenek, legyen az akár egy kis séta, vagy egy kis futás, a lényeg, hogy egész nap mozogjunk. Ez a megoldás az eredmények alapján lényegesen hasznosabb volt a pihentetésnél, de eredményesebbnek mutatkozott a napi egyszeri tornánál vagy gyaloglásnál is.

A Wake Forest Egyetem munkatársai egy későbbi tanulmányt készítettek a fenti kutatás alapján, amit azzal egészítettek ki, hogy az ízületi gyulladás ellen a leghatásosabb kombináció az, ha az egész napra eloszlatott mozgás mellett még fogyást is el tudunk érni.
i