Az 5 és 95 év közöttiek legszuperebb sportja

Sportolni jó, és persze nagyon egészséges is. Ennek ellenére nagyon sok olyan ember van, aki semmiféle testmozgást nem végez, mert úgy véli, hogy sem ideje, sem pénze nincs arra, hogy eljárjon valahová edzeni. A sporthoz azonban nem szükséges sem pénz, sem túlságosan sok idő, hiszen a testmozgás alatt nem csupán a kilométereken át tartó futást, vagy az izzasztó kardió edzéseket értjük. Van ugyanis egy olyan sport, amelyről nem is gondolnánk, hogy valójában sportnak minősül. Ez pedig nem más, mint a gyaloglás. Az 5 és a 95 év közötti személyek bátran gyalogolhatnak, amikor csak kedvük tartja, hiszen a séta is felér egy teljes értékű edzéssel. A gyalogláshoz nincs szükség több ezer forintos eszközök megvásárlására, speciális ruházat sem kell hozzá, valamint edzőterembe se kell eljárni ahhoz, hogy nap, mint nap edzhess egy keveset.

Elegendő csupán egy kényelmes cipő, és egy kis odafigyelés. Például, ha boltba mész, ne ülj buszra! Sétálj egy-két megállót, vagy éppenséggel járj gyalog a munkahelyedre. Már ezek az apró dolgok is nagyban hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez, hiszen a gyaloglás éppolyan hatékony sport, mint például a futás.

Napjainkban már számos tanulmány is bebizonyította azt, hogy a gyaloglás segítségével számos betegség kialakulását meg lehet előzni. Ilyen többek között a cukorbetegség, az elhízás, valamint egyes szívbetegségek is, hiszen a rendszeres testmozgás mindezek ellen hatékony fegyvernek számít.

A gyaloglás egy tömegesen alkalmazható, egyszerű és nem kimerítő sport, amelyet valóban minden korosztály nyugodtan, különösebb kockázat nélkül végezhet. Hetente 5 alkalommal történő sétálás hatására, az említett betegségek kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökken.

Emellett, a vérnyomás problémák is enyhülnek a rendszeres séta hatására. A vérben a jó, vagyis a HDL koleszterin megszaporodik, a vér hígabbá válik, így a szívroham kialakulásának kockázata is csökken, ha rendszeresen sétálsz. Tudtad-e azt, hogy napi fél óra sétálással akár 200 kalóriát is elégethetsz?

Ez is azt mutatja, hogy a séta az elhízás elleni harcban is jelentős szerepet tölt be. Az életkor előre haladtával az elhízás egyre több nőt és férfit fenyeget, ezért nagyon fontos lenne az, hogy minden ember, életkortól függetlenül rendszeresen gyalogoljon.

Te szoktál minden nap sétálni?
i