A gyaloglás, mint szupersport

2014-11-18 02:06
2019-06-07 09:45
FittSport
A gyaloglás, mint szupersport

Sportolni jó, és persze nagyon egészséges is. Ennek ellenére nagyon sok olyan ember van, aki semmiféle testmozgást nem végez, mert úgy véli, hogy sem ideje, sem pénze nincs arra, hogy eljárjon valahová edzeni. A sporthoz azonban nem szükséges sem pénz, sem túlságosan sok idő, hiszen a testmozgás alatt nem csupán a kilométereken át tartó futást, vagy az izzasztó kardió edzéseket értjük. Hogy mi lehet az a szupersport, amit életkortól és edzettségi állapottól függetlenül tényleg bárki végezhet és még eredményre is vezet?

Egy erősen alulértékelt szupersport: a gyaloglás

Az 5 és a 95 év közötti személyek bátran gyalogolhatnak, amikor csak kedvük tartja, hiszen a séta is felér egy teljes értékű edzéssel. A gyalogláshoz nincs szükség több ezer forintos eszközök megvásárlására, speciális ruházat sem kell hozzá, valamint edzőterembe se kell eljárni ahhoz, hogy nap, mint nap edzhess egy keveset. Elegendő csupán egy kényelmes cipő, és egy kis odafigyelés.

Hogyan iktasd be az életedbe az egészségmegőrző gyaloglás rendszerét?

  • Például, ha boltba mész, ne ülj buszra.
  • Sétálj egy-két megállót, vagy éppenséggel járj gyalog a munkahelyedre - nyilván nem extrém távolságokról beszélünk.
  • Szállj le egy-két megállóval hamarabb, mint kéne és gyalogolj a célodig.
  • Használd a lépcsőt lift helyett, a munkahelyeden ugyanúgy, mint otthon.
  • Ha ülő munkát végzel, naponta legalább húsz-perc-fél órás gyorsabb tempójú gyaloglás legyen a mindennapjaid része, amivel a hátad, nyakad, gerincoszlopod terhelését csökkentheted és még a szívednek, vérkeringésednek, érrendszerednek is jót tesz.
  • Otthon futópadon is gyalogolhatsz, ha kevés az időd, vagy ha az időjárás miatt nem akarsz kimenni a szabadba.

Már ezek az apró dolgok is nagyban hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez, hiszen a gyaloglás éppolyan hatékony sport, mint például a futás. 

A gyaloglás élettani hatása

Napjainkban már számos tanulmány is bebizonyította azt, hogy a gyaloglás segítségével számos betegség kialakulását meg lehet előzni. Ilyen többek között a cukorbetegség, az elhízás, valamint egyes szívbetegségek is, hiszen a rendszeres testmozgás mindezek ellen hatékony fegyvernek számít.

  • A gyaloglás egyszerű és nem kimerítő sport, amelyet valóban minden korosztály nyugodtan, különösebb kockázat nélkül végezhet.
  • Hetente 5 alkalommal történő sétálás hatására, az említett betegségek kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökken.
  • Emellett, a vérnyomás problémák is enyhülnek a rendszeres gyaloglás hatására.
  • A vérben a jó, vagyis a HDL koleszterin megszaporodik, így a szívroham kialakulásának kockázata is csökken, ha rendszeresen sétálsz.

Tudtad-e azt, hogy napi fél óra sétálással akár 200 kalóriát is elégethetsz?

Ez is azt mutatja, hogy a gyaloglás az elhízás elleni harcban is jelentős szerepet tölt be. Az életkor előre haladtával az elhízás egyre több nőt és férfit fenyeget, ezért nagyon fontos lenne az, hogy minden ember, életkortól függetlenül rendszeresen gyalogoljon.

Te szoktál minden nap sétálni?

i