A sport és az általános egészségi állapot kapcsolata

2017-02-10 13:24
2022-03-18 08:12
FittSport
A sport és az általános egészségi állapot kapcsolata

Napjainkban egyre fontosabb és egyben kényesebb téma a rendszeres testmozgás, amire rohanó életmódunk miatt egyre kevesebb időt tudunk szakítani, holott érdemes lenne nagyon odafigyelnünk rá, mert több kutatás is igazolja, hogy a sport és egészség kapcsolata szoros, a sportolás javít a mentális állapotunkon is.

A sportnak az általános egészségi állapotunkra tett jótékony hatása meghálálja magát nemcsak a sportpályán, de a magánéletben és a munakhelyen is, hiszen kitartóbbakká válunk általa, állóképességünk és teljesítőképességünk fokozódik.

A sport egészségünk szempontjából is pozitív hatásai

Felsorolni is nehéz lenne, hogy a sport közvetlenül és közvetetten is milyen sok egészségügyi szempontból van nagyon pozitív hatással életünkre és szervezetünkre, de talán az egyik leglényegesebb az, hogy keringési rendszerünk szempontjából tisztában legyünk ennek a jelentőségével.

Napjainkban ugyanis egyre többen halnak meg gyakran elképesztő fiatalon a szív- és érrendszeri problémákra visszavezethető folyamatok miatt, ezáltal sokan akár még 30-40-50 évet is élhetnének, vagy élhettek volna, ha időben felismerik a problémát, és rendszeres testmozgásra adják a fejüket.

A rendszeres testmozgás ugyanis már fizikailag is képes elképesztő változásokat ejteni szervezetünkben a szív- és érrendszer kapcsán, így nem csak tágítja és tisztítja az ereket, hanem például növeli a szív méretét, és erősebbé is teszi azt. Megváltoztatja, alkalmazkodóbbá teszi szívünk frekvenciáját, hogy jobban bírja a nagyobb terhelést is, ami az egyik legfontosabb ahhoz, hogy elkerüljük a szívinfarktus kialakulását.

Ezen felül a testmozgás befolyásolja a szívhez kapcsolódó verő- és perctérfogatot, amihez kapcsolódóan a vérnyomásra is hatással lehet.

Noha a magas vérnyomástól szenvedők el vannak tiltva az intenzív sporttól, ha viszont rendszeresen mozognak, és leadják plusz kilóikat, akár egy életre megszabadulhatnak – gyógyszerek nélkül – a problémától, illetve annak következményeitől, legyen az a gyakori fejfájás, vagy éppen a szívinfarktus kockázata.

i