A fogyás alapszabályai

2018-01-13 03:02
2022-02-22 06:24
FittSport
A fogyás alapszabályai

Mindig előjönnek új divat diéták, új módszerek a gyors és hatékony fogyás ígéretével. Nem létezik csodamódszer, nem létezik csodaszer, a szép alakért meg kell dolgozni és be kell tartani bizonyos szabályokat. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy nem átgondolt életmódváltásba kezdenek, hanem ideiglenes diétával kívánnak fittek és szépek lenni. Íme 7+1 tipp annak érdekében, hogy lemenjenek a kilók és a megfelelő súlyt sikerüljön hosszú távon is tartani.

A fogyás minden esetben minimum két összetevőt kell, hogy tartalmazzon: rendszeres testmozgást és étrendváltást. Az elsőhöz vezessünk edzésnaplót, a másodikhoz pedig étrendnaplót. Mindkettőhöz használhatunk komplex mobilapplikációkat.

 

7 étrend tipp az ideális testsúly megtartásához

1. A fogyás a konyhában indul be

Az étrended legnagyobb százalékát alkossa zöldség! A zöldségekben igen alacsony a kalóriatartalom, szénhidrátot alig tartalmaznak, ellenben rostban nagyon gazdagok, valamint ásványi anyag, vitamin és antioxidáns tartalmuk is magas. A vitaminok különösen fontosak az edzés és fogyás mellé, hiszen azok nélkül aligha lesz elegendő energiánk.

2. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg

Ne a kalóriáktól félj elsősorban, hanem az étrended napi szénhidrátbevitelét számold! A kalória nem rossz dolog, a szervezetnek naponta szüksége van egy tetemesebb mennyiségre, hogy a megfelelő működést képes legyen produkálni. De nem mindegy, milyen forrásból kapja meg az energiát. Azt számold, hogy a szénhidrátbeviteled ne haladja meg a napi ideális mennyiséget és akkor a fogyás és a szinten tartás könnyebben elérhető lesz.

3. A kulcs a fehérje

Több fehérjét iktass az étrendedbe! A fehérje sok mindenhez szükséges, az izmok építéséhez is. Attól, hogy több fehérjét fogyasztasz, mint az átlag, még nem lesznek hatalmas izmaid, nem kell aggódni. a fehérjetartalmú ételek nem hizlalnak túlzottan, viszont olyan jellegűek, melyek kiválthatnak egy szénhidrátban gazdag étkezést.

4. Fogyás csakis cukor nélkül

Kerüld a cukrot! A cukor nagy ellenség, ezért amit csak lehet, nélküle fogyassz! Szerencsére már nagyon sok olyan természetes anyag elérhető, ami kiváltja a cukrot, kalóriamentesen finom édeset ehetünk, ihatunk. Ha száműzöd a kristálycukrot az étrendedből, nagyon sokat teszel magadért.

5. Csak egy kis nasi?!

Akkor egyél, ha éhes vagy! Ha nem vagy éppen éhes, ne kezd el megszokásból vagy unalomból enni.  A kilók nagy része azért szalad fel, mert valaki csupán élvezetből vagy unaloműzésből nassol és megszegi az étrendjét. Ez kiküszöbölhető, de persze nem kell mindenről lemondani, csak mértéket kell tartani és néha nem engedni a csábításnak.

6. Ne éhezz!

Ha éhes vagy, egyél! Nem szabad éheztetni magad, mert ha már nem bírod, úgyis sokkal többet fogsz enni, mint amennyit kellene. A szervezeted éhséggel jelzi, hogy tápanyagra van szüksége. Add meg neki, de ne többet, mint amire ésszerűen szüksége van.

7. Folyadékbevitel

Igyál eleget! A folyadékbeitel is az étrend része. Néha nem érzékeled a különbséget aközött, hogy szomjas vagy, vagy pedig éhes. Ha eleget iszol, a szervezeted nem fog becsapni. Természetesen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelévelnem csökkenthető a testsúly és nem kiküszöbölhető az evés, de sokat segít. Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetednek, olvasd el korábbi cikkünket a vízfogyasztásról!

+1 tipp: 30% sport

Mozogj rendszeresen! Néha kell egy kis erőteljesebb mozgás is, a legjobb, ha hetente többször edzel egy jót, de ha már annyit megteszel, hogy nem lustálkodsz, hanem aktív, mozgalmas életet élsz, sokat teszel az egészséges és a megjelenésed érdekében. Hát hajrá, hagyd a liftet, két megállóért ne szállj buszra, és ha épp ráérsz menj le futni vagy legalább sétálj egyet!

 i