A fogyás alapszabályai

Mindig előjönnek új divat diéták, új módszerek a gyors és hatékony fogyás ígéretével. Nem létezik csodamódszer, nem létezik csodaszer, a szép alakért meg kell dolgozni és be kell tartani bizonyos szabályokat. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy nem átgondolt életmódváltásba kezdenek, hanem ideiglenes diétával kívánnak fittek és szépek lenni. Íme 8 tipp annak érdekében, hogy lemenjenek a kilók és a megfelelő súlyt sikerüljön hosszú távon is tartani.


1: A fogyás a konyhában indul be

SalátaKép forrása: Pixabay.com

Az étrended legnagyobb százalékát alkossa zöldség! A zöldségekben igen alacsony a kalóriatartalom, szénhidrátot alig tartalmaznak, ellenben rostban nagyon gazdagok, valamint ásványi anyag, vitamin és antioxidáns tartalmuk is magas. A vitaminok különösen fontosak az edzés és fogyás mellé, hiszen azok nélkül aligha lesz elegendő energiánk.


2: Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg

Ne a kalóriáktól félj elsősorban, hanem a napi szénhidrátbevitelt számold! A kalória nem rossz dolog, a szervezetnek naponta szüksége van egy tetemesebb mennyiségre, hogy a megfelelő működést képes legyen produkálni. De nem mindegy, milyen forrásból kapja meg az energiát. Azt számold, hogy a szénhidrátbeviteled ne haladja meg a napi ideális mennyiséget és akkor a fogyás és a szinten tartás könnyebben elérhető lesz.


3: A kulcs a fehérje

Több fehérjét! A fehérje sok mindenhez szükséges, az izmok építéséhez is. attól, hogy több fehérjét fogyasztasz, mint az átlag, még nem lesznek hatalmas izmaid, nem kell aggódni. a fehérjetartalmú ételek nem hizlalnak túlzottan, viszont olyan jellegűek, melyek kiválthatnak egy szénhidrátban gazdag étkezést.


4: Fogyás csakis cukor nélkül

Kerüld a cukrot! A cukor nagy ellenség, ezért amit csak lehet, nélküle fogyassz! Szerencsére már nagyon sok olyan természetes anyag elérhető, ami kiváltja a cukrot, kalóriamentesen finom édeset ehetünk, ihatunk. Ha száműzöd a kristálycukrot az étrendedből, nagyon sokat teszel magadért.


5: Csak egy kis nasi?!

Nassoló macskaKép forrása: Pixabay.com

Akkor egyél, ha éhes vagy! Ha nem vagy éppen éhes, ne kezd el megszokásból vagy unalomból enni.  A kilók nagy része azért szalad fel, mert valaki csupán élvezetből vagy unaloműzésből nassol. Ez kiküszöbölhető, de persze nem kell mindenről lemondani, csak mértéket kell tartani és néha nem engedni a csábításnak.


6: Ne éhezz!

Ha éhes vagy, egyél! Nem szabad éheztetni magad, mert ha már nem bírod, úgyis sokkal többet fogsz enni, mint amennyit kellene. A szervezeted éhséggel jelzi, hogy tápanyagra van szüksége. add meg neki, de ne többet, mint amire ésszerűen szüksége van.


7: Folyadékbevitel

Igyál eleget! Néha nem érzékeled a különbséget aközött, hogy szomjas vagy, vagy pedig éhes. Ha eleget iszol, a szervezeted nem fog becsapni. Természetesen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével nem csökkenthető a testsúly és nem kiküszöbölhető az evés, de sokat segít. Ha kérdésed van azzal kapcsolatban, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetednek, olvasd el korábbi cikkünket a vízfogyasztásról!


8: 30% sport

SportKép forrása: Pixabay.com

Mozogj rendszeresen! Néha kell egy kis erőteljesebb mozgás is, a legjobb, ha hetente többször edzel egy jót, de ha már annyit megteszel, hogy nem lustálkodsz, hanem aktív, mozgalmas életet élsz, sokat teszel az egészséges és a megjelenésed érdekében. Hát hajrá, hagyd a liftet, két megállóért ne szállj buszra és ha épp ráérsz menj le futni vagy legalább sétálj egyet!

i